Društvo

Skuplje stanarine doček za studente

Skuplje stanarine doček za studente
Skuplje stanarine doček za studente

BANJALUKA - Stanodavci u Banjaluci i ove godine su pred početak studija spremili za brucoše i studente dobrodošlicu u vidu paprenih cijena za najam stanova, koje iz godine u godinu rastu, ili u najboljem slučaju - stagniraju.

Drugi upisni rok se privodi kraju, a nazire se i početak akademske godine, pa će mnogi studenti koji ne budu ispunili uslove za smještaj u studentskom centru, a koji stotinama kilometara žive od Banjaluke stan morati zakupiti kod privatnih vlasnika.

Ubjedljivo najskuplji stanovi u gradu za studente su kao i uvijek oni u naseljima Starčevica i Borik, s obzirom na to da se većina fakulteta nalazi u neposrednoj blizini, a što su stanodavci odavno shvatili.

Tako jedan od njih za svoju garsonjeru od 24 kvadrata u Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića putem oglasa traži 300 maraka za mjesec dana, s tim da u cijenu nisu uračunati troškovi struje, centralnog grijanja, održavanja zgrade i slično.

Drugi vlasnik stana, takođe sa Starčevice, sam je sabrao troškove režija pa za svoju garsonjeru traži čak 450 maraka, a kao pogodnosti navodi lift u zgradi, balkon i internet.

Oni studenti koji vole komfor i koji traže stanove za najam, a čija površina prelazi 40 kvadrata, taj luksuz će morati da plate u prosjeku oko 450 KM, s tim da vlasnici uglavnom dozvoljavaju da u njemu boravi više osoba, pa samim tim troškovi mogu biti podijeljeni na nekoliko osoba.

Ništa jeftinije studente neće izaći ni najam sobe, koje su uglavnom dvokrevetne i koje koštaju po 150 maraka po krevetu s tim da stanodavac drugi krevet može da proda bilo kome.

U Pokretu potrošača RS kažu kako bi realna cijena za najam jednosobnog stana u Banjaluci trebalo da iznosi ne više od 250 KM, te da je sve preko toga nerealno i previsoko.

To bi bila prihvatljiva cijena za dva studenta koja stanuju zajedno i dijele troškove. Sve ostalo su samo želje stanodavaca i jasno je da studenti nemaju mogućnosti da plaćaju toliko visoke stanarine", kazao je Dragovan Petrović, sekretar ovog udruženja.

Studentima savjetuje da sa pronaženjem stana još malo sačekaju.

"Ponuda stanova u Banjaluci je daleko veća nego što je potražnja, a neiskorišteni stambeni prostor je ogroman. Sigurno je da će ti koji ne koriste stanove pokušati da ga izdaju i pokriju makar režijske troškove za njih", kazao je Petrović.

U Studentskom centru "Nikola Tesla" su nam kazali kako će uskoro biti poznati detalji o uslovima i rokovima za popunu njihovih kapaciteta.

Zoran Babić, direktor ove ustanove, kazao nam je kako je u planu da do kraja ove sedmice zasjeda Upravni odbor kad će biti definisati uslovi konkursa za krevete, te da će do 15. septembra biti poznati svi detalji.

"Kako stvari stoje, raspisaćemo konkurs za 1.166 mjesta, a on će biti koncipiran iz dva dijela. Prvi dio će se odnositi na novoupisane studente, gdje će se procedura obaviti do septembra, dok će se za studente starijih godina to rješavati u oktobru", kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, cijene smještaja u studentskom domu se neće mijenjati.

"Stav ministarstva je jasan i cijene se neće mijenjati. Smještaj košta 10 maraka, a ishrana na mjesečnom nivou, uključujući sva tri obroka, 75 KM", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije