Društvo

Slijediti primjer patrijarha Pavla

Slijediti primjer patrijarha Pavla
Slijediti primjer patrijarha Pavla

BEOGRAD- Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je večeras da je blaženopočivši patrijarh Pavle bio izvanredna ličnost srpskog naroda, čiji primjer treba slijediti.

Povodom sto godina od rođenja blaženopočivšeg patrijarha Pavla, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu večeras je održana duhovna akademija.

Patrijarh Irinej istakao je na duhovnoj akademiji da su patrijarha Pavla svi uvažavali, jer se čvrsto držao svojih principa, a njegova najistaknutija karakteristika bila je da "nikada u životu nijedan trenutak nije proveo zabadava".

Navodeći da se patrijarh Pavle nije libio nijednog posla, patrijarh Irinej je podsjetio na njegovu devizu: "Ako sebe ne zaposliš, zaposlićete đavo i zato sebe moraš da uposliš i umno i duhovno i fizički".

"Danas je stogodišnjica njegovog rođenja i dobro je da se pominjemo na one na koje se treba ugledati i slediti u primeru", poručio je patrijarh Irinej, ističući da je patrijarh Pavle "zaista bio sveti čovjek, pun mudrosti i razuma".

Njegova svetost patrijarh Irinej podsjetio je da je patrijarh Pavle bio episkop raško-prizrenski u jednom od najtežih perioda za srpski narod na Kosovu i Metohiji, tješeći Srbe da izdrže pred maltretiranjem Albanaca, a da je patrijarh postao u jednom od najtežih vremena za srpski narodu uopšte.

On je istakao da je patrijarh Pavle "činio napore da umiri narod i utiče na Srbe da se brane na dostojan način", kao i da je, kako je naveo, "putovao u inostranstvo da zaštiti srpski narod, koji je bio napušten od država koje su Srbi smatrali prijateljima".

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije istakao je u obraćanju na akademiji da je blaženopočivši patrijarh Pavle bio uvijek skroman, ali mudar čovjek, koji je uživao veliki ugled među pravoslavnim patrijarsima i da je "gdje god se pojavi zračio mir, ali nije bio sladunjav".

Govoreći o izuzetnim ljudskim i moralnim kvalitetima i hrabrosti patrijarha Pavla, vladika Atanasije uputio je apel Srbima da slijede njegov primjer i ne predaju se olako malodušnosti.

"Ja bih rekao u njegovo ime večeras: molim vas da ne podležete epidemiji depresije u Srbiji. Ne priliči to Srbima i nije to srpski. Patrijarh Pavle je bio čovek koji je sve vreme imao nade, hrabrosti i kuraži", rekao je episkop Atanasije.

Na duhovnoj akademiji nastupili su Prvo beogradsko pjevačko društvo, Hor "Sveti vladika Nikolaj Srpski", Pjevačka grupa "Pirg" i Hor učenika Bogoslovije "Sveti Sava", a prisustvovali su joj, između ostalih, narečeni episkop slavonski Jovan /Ćulibrk/, predstavnici vlasti u Srbiji, crkvenih organizacija i poštovaoci patrijarha Pavla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije