Društvo

Služen parastos stradalim Srbima u Bijelom Potoku

BANJALUKA - Na spomen-obilježju u Bijelom Potoku kod Banjaluke danas je služen parastos Srbima, ubijenim u ustaškom pokolju na Vaskrs, 5. aprila 1942. godine.

Predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava "Bijeli Potok" Branko Milinković rekao je da su ustaše tada ubile 54-oro Srba.

"Za ovaj zločin nikad niko nije odgovarao, iako se zna da su ga počinile naše komšije iz obližnjeg sela Debeljaci", istakao je Milinković.

Milinković je naglasio da se o ovom zločinu ćutalo 60 godina da bi se tek prije 13 godina, zahvaljujući gradskoj upravi Banjaluke i SUBNOR-u, podiglo spomen-obilježje kod kojeg se svake godine, drugog dana Vaskrsa, služi pomen.

"Velika je stvar da danas možemo da učinimo pomen žrtvama, da znamo šta se dešavalo, da ne mrzimo nikoga, ali da ne zaboravljamo", naglasio je Milinković.

Parastosu su, osim potomaka žrtava, prisustvovali i izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, predstavnici Gradske uprave Banjaluka, Boračke organizacije opštine Čelinac, SUBNOR-a i Ravnogorskog pokreta.

Na Vaskrs, 5. aprila 1942. godine, ustaše su u Bijelom Potoku ubile 54-oro Srba noževima i maljevima.

Jedna grupa ustaša došla je u Bijeli Potok iz Debeljaka, a druga preko Ponira, tako da narod ovog sela nije imao gdje da bježi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije