Društvo

Služenja zaupokojena molitva mitropolitu Nikolaju u Dobrunu (FOTO)

Služenja zaupokojena molitva mitropolitu Nikolaju u Dobrunu (FOTO)
Služenja zaupokojena molitva mitropolitu Nikolaju u Dobrunu (FOTO)

VIŠEGRAD - Kovčeg sa tijelom upokojenog mitropolita dabrobosanskog Nikolaja prevezen je večeras iz Foče u crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu kod Višegrada, u čijoj porti će biti sahranjen prema sopstvenoj želji.

Kovčeg je iz velečevskog hrama i bogoslovskog centra u Foči prevezen u pratnji NJegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, koji je i zamjenik mitropolita dabrobosanskog.

U prisustvu sveštenstva i monaštva u manastiru Dobrun služena je zaupokojena molitva za preminulog mitropolita, koja će biti nastavljena do trenutka sahrane.

Episkop Grigorije rekao je Srni da je Dobrun zadužbina mitropolita Nikolaja, koji je obnovitelj ovog divnog manastira i da je ovo mjesto na koje treba doći.

"Sahranjujemo jednog uzornog učitelja Crkve, episkopa i mitropolita, kao i nekoga ko je uvijek služio svom narodu i Crkvi i to je sigurno najljepše što čovjek može da uradi za života", rekao je episkop Grigorije.

On je dodao da je NJegova svetost patrijarh srpski Irinej školski drug upokojenog mitropolita Nikolaja i da on najbolje poznaje mitropolita.

"To je važan detalj za nas, ali i za patrijarha koji će doći sa velikom ljubavlju da isprati prijatelja", naveo je vladika Grigorije.

On je pozvao pravoslavne vjernike iz Višegrada da dođu na poklonjenje i oproštaj u dobrunski manastir.

"Mitropolit Nikolaj dao je puno za Višegrad i lijepo bi bilo da dođu da ga isprate", poručio je episkop Grigorije.

Arhimandrit Jovan Gardović rekao je da je vijest o smrti mitropolita Nikolaja svima teško pala.

"On je bio duhovni otac svih nas. Tokom života nam je ostavio dosta poruka kako čovjek treba da živi, da se postavlja, da pobjeđuje slabosti, da bude optimista u životu, zato je on tako veliki", istakao je Gardović.

On je rekao da je mitropolit Nikolaj slijedio primjer duhovnog oca blaženopočivšeg patrijarha Pavla i svog imenjaka Nikolaja, čijim je besjedama i porukama bio nadahnut.

"Uvijek je činio velika djela i velike poduhvate, a samim tim će nam biti teže bez njega. Ostavio je poruku da živimo u ljubavi, jer Bog je ljubav, a tako je i on prema svima iskazivao svoju ljubav gostoprimstvom", naglasio je Gardović.

Gardović je rekao da je ono što je mitropolit Nikolaj stvorio, napisao, poručio i izgradio preporod koji se desio ne samo u Dobrunu, nego i na prostoru Dabrobosanske mitropolije gdje je ostavio inerciju da se ide dalje i da se ne smije stati.

"To je putokaz da u budućnosti pratimo njegove poruke", dodao je Gardović.

Blaženopočivši mitropolit Nikolaj biće sahranjen u porti crkve u Dobrunu u petak, 30. oktobra.

Patrijarh Irinej prije sahrane, u 9.00 časova, služiće u manastiru, uz sasluženje većeg broja episkopa, zaupokojenu Svetu liturgiju, nakon čega će izvršiti opijelo blaženopočivšem mitropolitu Nikolaju.

Zaupokojene liturgije biće služene i sutra u hramu na Megdanu i manastiru u Dobrunu.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitroplit dabrobosanski Nikolaj preminuo je sinoć, petnaest minuta prije ponoći u Univerzitetskoj bolnici u Foči u 88. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije