Društvo

Socijalnim službama u USK prijeti kolaps

Socijalnim službama u USK prijeti kolaps
Socijalnim službama u USK prijeti kolaps

BIHAĆ - Centrima za socijalni rad na području Unsko-sanskog kantona prijeti blokada računa zbog tužbi korisnika kojima se duguju naknade za neisplaćena socijalna davanja, rekao je Ibrahim Kajtezović, ministar zdravstva i socijalne politike USK.

Ukupna dugovanja ovih ustanova, kako je istakao, iznose više od dva miliona KM.

"Samo za smještaj teško oboljelih osoba u specijaliziranim ustanovama socijalne zaštite van našeg kantona dugujemo 700.000 KM i radi se o dugovanjima za protekle dvije godine", pojasnio je Kajtezović.

Dodao je kako su socijalne ustanove iz Fojnice i Pazarića već zaprijetile da će štićenike iz Unsko-sanskog kantona poslati kućama ako se ne riješi problem s dugovanjima.

On je istakao da tu dugovima nije kraj budući da se korisnicima materijalne pomoći duguje 260.000 KM, a dugujuće naknade koje se isplaćuju porodiljama dostigle su astronomsku cifru od 1.880.000 KM.

"Situacija je nešto bolja kad se radi o isplatama za civilne žrtve rata, s obzirom na to da tu s isplatama kasnimo svega nekoliko mjeseci jer se dio potrebnih sredstava u te svrhe obezbjeđuje iz federalnog budžeta", istakao je Kajtezović.

On je dodao da je aktuelna Vlada USK dugovanja i probleme naslijedila od ranije vlasti, te da će trebati uložiti dosta napora i truda kako bi se spriječio prijeteći kolaps socijalnih ustanova u USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije