Društvo

Sorensen otvorio "Noć istraživača" u Sarajevu

Sorensen otvorio "Noć istraživača" u Sarajevu
Sorensen otvorio "Noć istraživača" u Sarajevu

SARAJEVO-Šef Delegacije Evropske unije u BiH Peter Sorensen danas je u Sarajevu otvorio manifestaciju "Noć istraživača", čiji je cilj da promoviše naučno istraživanje i ohrabri mlade ljude da razmotre mogućnost da se ozbiljno posvete naučno-istraživačkom radu.

Sorensen je izrazio zadovoljstvo činjenicom da EU podržava ovu manifestaciju kojom ohrabruje mlade ljude da razmotre mogućnost izgradnje naučno-istraživačke karijere, ističući da BiH ima veliki ljudski potencijal.

Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo obrazovanja pokrovitelj ove manifestacije koja se održava u 300 gradova u Evropi, uključujući i nekoliko gradova u BiH.

"Ovo je veoma važna manifestacija za Sarajevo, ali i za BiH, budući da se `Noć istraživača` istovremeno održava u Banjaluci, Trebinju i Saraejvu", rekao je Mašić.

U ime organizatora, Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta i italijanske nevladine organizacje "Oksfam" obratila se Silvana Grispin koja istakla da naučno-istraživački rad ima veliku korist za poboljšanje kvaliteta života građana u svim zemljama, uključujući i BiH.

"Nauka i istraživanje mogu biti značajan pokretač razvoja i napretka svugdje u svijetu, pa tako i u BiH", dodala je Grispinova.

"Noć istraživača" se od 2005. godine održava u oko 300 gradova širom Evrope, a podržava je i EU putem "FP7 Ljudi" programa sa ciljem da se promoviše naučno istraživanje, te podigne svijest o uticaju koje ono ima na svakodnevni život.

Slogan ove manifestacije u BiH ove godine je "Nauka je strava!", naglašavajući tako uticaj nauke i istaživanja na našu planetu i moderna vremena u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije