Društvo

Sporne naplatne kućice "nestaju" do 20. septembra

Sporne naplatne kućice "nestaju" do 20. septembra
Foto: Arhiva | Sporne naplatne kućice "nestaju" do 20. septembra

BANJALUKA - Uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice počinje u petak, a pošto je rok za izvođenje radova 45 radnih dana sporni objekti trebalo bi da budu premješteni do 20. septembra.

Kućice će na drugu lokaciju premjestiti konzorcijum koji čine "Kozaraputevi", "Prijedorputevi" i "DOS elektro", a posao je vrijedan oko 1,5 miliona KM.

"Kućice će biti dislocirane na drugu lokaciju i ostaju u vlasništvu 'Puteva RS', tako da bi trebalo da budu upotrijebljene kasnije, kada se za to pojavi potreba. Put na kojem se trenutno nalaze biće vraćen u prvobitno stanje", rekli su za "Nezavisne" iz "Puteva RS".

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, i Nenad Nešić, v.d. direktora "Puteva RS", uvešće u petak s početkom u 9.30 izvođače u radove.

Podsjetimo, "Nezavisne" su dosad više puta upozoravale da sporne kućice uzimaju danak, jer se baš tu, za tri godine, dogodilo blizu 50 saobraćajnih udesa.

"Prema raspoloživim podacima, od 6. februara 2015. do 6. februara ove godine na spornoj lokaciji dogodilo se 48 saobraćajnih nezgoda, tokom kojih su dvije osobe poginule, tri teško i 11 lakše povrijeđeno, a u 32 slučaja došlo je do materijalne štete", rekli su ranije iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Sve te saobraćajke bile su s jednim učesnikom, ali identičnih karakteristika - svaki put je vozilo udarilo u naplatne kućice.

Agencija za bezbjednost saobraćaja pohvaljuje aktivnosti "Puteva Republike Srpske" na uklanjanju tih naplatnih kućica, jer će to, kako kažu, u značajnoj mjeri doprinijeti povećanju nivoa bezbjednosti saobraćaja.

"Uklanjanjem pomenutih kućica stvoriće se uslovi za bezbjedno odvijanje saobraćaja poštujući principe 'samoobjašnjavajućih puteva', koji se definišu i zagovaraju kroz evropske direktive usmjerene na saobraćajnu infrastrukturu. Suština ovakvih puteva jeste da ni u jednom trenutku vozača ne dovode u zabludu odnosno ne zbunjuju vozača, što može uzrokovati nebezbjedno ili neočekivano ponašanje vozača u saobraćaju", pojasnio je Milan Tešić, rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS.

Proces izbora izvođača radova za uklanjanje tih kućica, podsjetimo, ranije su kočile žalbe. Glavni republički saobraćajni inspektor u februaru je naložio da one budu uklonjene.

Poreske obveznike, podsjetimo, kućice su koštale milione, iako nikada nisu bile u funkciji, jer su na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice, a ne na autoputu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije