Društvo

Spustili cvijeće u Vrbas za sve civilne žrtve rata

Spustili cvijeće u Vrbas za sve civilne žrtve rata
Spustili cvijeće u Vrbas za sve civilne žrtve rata

BANJALUKA - U okviru 11. susreta Banjalučana nazivom „Vezeni most“ danas je prvi put upriličeno puštanje cvijeća niz Vrbas s Visećeg mosta u Gornjem Šeheru.

Vijenac i cvijeće su znak sjećanja Banjalučana na sve civilne žrtve rata u BiH s porukom da se „Ne ponovi“.

Dosad su ovaj događaj na obalama Vrbasa Banjalučani organizovali spontano, a predsjednik Upravnog odbora Zajednice udruženja građana Banjeluke i Organizacionog odbora manifestacije Muhamed Kulenović kazao je Agenciji FENA da ovaj simbolični gest uvrstili u program Susreta Banjalučana jer se poruka -„Ne ponovilo se“ - uklapa u njihove programske ciljeve.

’’To je poruka pružene ruke za izgradnju mira, obnavljanje prijateljstva, suživot, toleranciju, uvažavanje različitosti i pomirenje’’, naglasio je Kulenović.

Bez uspostavljanja povjerenja među ljudima, kazao je, nema ni izgradnje mira.

Vijenac u Vrbas u znak sjećanja na stradale u Srebrenici i svim drugim dijelovima BiH spustio je i Atif Turčihodžić, koji je i začetnik ove manifestacije.

’’Ovaj događaj je sada zaživio kroz manifestaciju „Vezeni most“ i nadam se da će postati tradicija’’,  rekao je on.

Jedan od građana koji su danas u Vrbas spustili cvijet u znak sjećanja na sve civilne žrtve rata u BiH je Mesud Mulaomerović, član Saveza Banjalučana u Švedskoj.

’’Ovo je poruka da treba što prije da dođe do pomirenja i da zajedno živimo kako smo i živjeli prije ovih nesretnih dana’’, kazao je Mulaomerović.

Savez Banjalučana u Švedskoj je svih proteklih deset godina podržavao tradicionalne susrete Banjalučana na manifestaciji "Vezeni most", jer, kako kaže, znaju šta znači otići iz svog grada.

Himnom „Oda radosti“ večeras će u Banskom dvoru zvanično biti otvoreni 11. susreti Banjalučana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije