Društvo

Srbi traže da kazne izdržavaju u RS

Srbi traže da kazne izdržavaju u RS
Srbi traže da kazne izdržavaju u RS

ZENICA, BANJALUKA - U istragu slučaja premlaćivanja trojice srpskih osuđenika u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica uključiće se, moguće je već danas, i ombudsmani za ljudska prava BiH.

Istovremeno, kako je potvrđeno iz Tužilaštva ZDK, ta pravosudna institucija nastavlja istražne radnje o ovom incidentu, tokom kojeg su na Vaskrs pretučeni Siniša Babić, te braća Nenad i Predrag Bajić, a koji se supruzi juče požalio na jake bolove.

Po nezvaničnim informacijama Mato Jozić, federalni ministar pravde, koji nam se nije javljao na pozive, naložio je hitnu istragu. Pritom je i Anton Kasipović, ministar pravde RS, naglasio da je u toku priprema kompletnog izvještaja u vezi sa nemilim događajem.

Nakon što su premlaćeni Srbi osuđeni zbog zločina počinjenih u Ključu 1992. godine, ne stišavaju se reakcije kojima se traži da se zatvorenicima omogući da izdržavaju kazne prema mjestu svog prebivališta.

Slobodan Protić, predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor NS RS, koji je razgovarao sa Predragovom suprugom Snežanom, te Željkom Zorić, suprugom zatvorenika Duška Zorića, istakao je da Odbor insistira da se što hitnije potpiše memorandum koji bi Srbima, a koji svoje kazne služe u zatvorima u FBiH, omogućio da ih izdržavaju u RS.

On je kao problem naveo i to što u BiH ne važi pravilo prema kojem nakon odslužene dvije trećine kazne zatvorenici mogu izaći na uslovnu slobodu, te je istakao da će Odbor insistirati da se i to uvede.

Sastanku sa suprugama zatvorenika prisustvovao je i Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava BiH, koji je istakao da je sa zaprepaštenjem prihvatio vijest o događaju u zeničkom KPZ-u.

"Mi ćemo otvoriti istragu po službenoj dužnosti, ja se nadam već sutra (danas). Radićemo na rasvjetljenju tog slučaja", uvjerava Mitrović.

Sa Bajićevom i Zorićevom juče je razgovarao i Kasipović, koji je naglasio da Ministarstvo pravde RS i dalje insistira na potpisivanju memoranduma u vezi s izvršenjem kazne zatvora.

"Nadam se da bismo uskoro mogli doći do kvalitetnijeg dogovora, prema kojem bi osuđena lica, koja osude sudovi u RS ili kantonalni, bila u mogućnosti da izdržavaju kaznu prema mjestu svog prebivališta", kaže on.

Ministar pravde RS naveo je da su ga Jozić i Ivica Dujmović, zamjenik direktora KPZ Zenica, uvjerili da su preduzete sve neophodne mjere da bi se osuđena lica zaštitila i obezbijedila od daljih mogućih napada.

Snežana Bajić kaže da je juče razgovarala sa svojim suprugom, koji se žali na jake bolove u glavi, ali je umjesto da ostane u bolnici vraćen u zatvor.

Željka Zorić rekla je da je za napad na trojicu zatvorenika na Vaskrs odgovorna uprava KPZ Zenica. Nezvanično, iza napada na trojicu Srba stoje i pojedini pripadnici selefijskog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije