Društvo

Srebrenica prije Srebrenice: Nastaviti borbu za istinu o ratu u BiH

Srebrenica prije Srebrenice: Nastaviti borbu za istinu o ratu u BiH
Srebrenica prije Srebrenice: Nastaviti borbu za istinu o ratu u BiH

SREBRENICA - Dokazivanje istine i procesuiranje zločina počinjenih nad Srbima tokom posljednjeg rata u BiH mora biti nastavljeno, uprkos opstrukcijama na koje se nailazi u institucijama BiH i međunarodnoj zajednici, zaključak je današnjeg Okruglog stola "Srebrenica prije Srebrenice".

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku iz Beograda Ljubiša Ristić rekao je da su se srpska stradanja na prostoru Srebrenice ponovila u svim ratovima u prošlom vijeku.

"Svetski moćnici su 1992. godine izmanipulisali međunarodnu javnost o karakteru rata u BiH i tu sliku je teško promeniti, jer je bošnjačka strana stalno dopunjava raznim lažima", rekao je Ristić.

On kaže da Bošnjaci nisu individualizovali nijedan zločin koji su pripadnici tog naroda počinili nad Srbima tokom posljednjeg rata u BiH.

Publicista iz Beograda Ljiljana Bulatović, koja je autor više knjiga o srpskom stradanju na prostoru Srebrenice, potvrdila je da bošnjačka strana i veliki dio međunarodne zajednice ignorišu srpske žrtve, ali da istina o srpskom stradanju "korak po korak" prodire u svijet, te da na tome treba i dalje raditi.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović kaže da svi dokumenti govore da je muslimanski cilj bio da etnički očiste i protjeraju srpski narod sa srebreničkog područja, ali da strani faktori i mediji to ignorišu.

Velimirović je optužio bh. pravosuđe za neefikasnost i pristrasnost i rekao da zbog toga najviše trpe žrtve, ali i BiH, jer "bez dokazivanja istine nema pravde, a bez pravde nema pomirenja".

"Praksa sudstva BiH je da vodi procese za zločine nad Bošnjacima i osuđuje Srbe, a predmeti iz Republike Srpske nikako ne dolaze na red. Tako je prošle godine umro i sahranjen kao oficir Armije BiH Zulfo Tursunović, za koga se znalo da je bio bliski saradnik Nasera Orića i da je lično učestvovao u mučenju i masakriranju srebreničkih Srba, o čemu postoje dokumenti", istakao je Velimirović.

On je izrazio pesimizam da će mnogi počinioci zločina nad Srbima odgovarati zbog sporosti rad i opstrukcije pravosuđa BiH, ali i umiranja zločinaca kao što je slučaj sa Tursunovićem.

Velimirović je najavio nastavak istraživanja o bošnjačkom stradanju u julu 1995. godine.

Član Republičkog centra Predrag Milićević predočio je rezultate istraživanja o srpskom stradanju u regiji Birač i opštini Srebrenica, iznoseći podatak da se još 41 Srbin iz srebreničke opštine vodi kao nestao.

On je istakao da ovo istraživanje dokazuje da su od 6. maja 1992. do 16. januara 1993. godine počinjeni stravični zločini nad srebreničkim Srbima. To potvrđuje, kaže Milićević, da se zločin nad Srbima u Srebrenici dogodio mnogo prije onog nad Bošnjacima u julu 1995. godine, te da je apsurd da još niko za te brojne zločine nije odgovarao ni nakon 20 godina.

Šef Operativnog tima za traženje nestalih Goran Krčmar rekao je da je prije dvije godine Tim za traženje nestalih Bošnjaka iz Tuzle otkrio masovnu grobnicu sa posmrtnim ostacima 10 srebreničkih Srba, a u svijet su plasirali informaciju da je otkrivena masovna grobnica sa 60 bošnjačkih skeleta, da bi kasnije utvrdili da je riječ o srpskim žrtvama, ali prvobitnu netačnu informaciju nikada nisu demantovali.

On je istakao da su u Tuzli otuđeni polomljeni dijelovi kostiju i skeleta sa ekshumiranih 10 Srba da bi se prikrili dokazi o njihovom mučenju i prebijanju u srebreničkim kazamatima, a da pravosuđe BiH ne reaguje na to, uprkos zahtjevima porodica i drugih vladinih i nevladinih institucija i organizacija iz Republike Srpske.

"To je ponavljanje zločina nad tim žrtvama u miru", zaključio je Krčmar i dodao da bi za to nadležni trebalo da odgovaraju.

Publicista Zoran Jovanović iz Vlasenice, koji je koautor knjige "Srebrenica, kako se zaista zbilo" koja je prevedena na engleski, njemački i italijanski jezik, kaže da ova publikacija riječju i slikom dokumentuje brojne zločine počinjene nad Srbima.

On je istakao da u Italiji ovo ostvarenje reklamiraju u medijima kao "knjigu koja je zaustavila laž", i naveo da je tu predočena istina o dešavanjima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

Zamjenik urednika lista "Sovjetska Rusija" Jekatarina Poligueva, koja godinama prati sve informacije u vezi sa Srebrenicom, kaže da se razotkriva istina o ratu u BiH, te da ruska javnost saznaje istinu o srpskoj borbi i stradanjima.

"Zbog manipulacija i prikrivanja istine od Bošnjaka i institucija sistema BiH, ta zemlja ne može imati perspektivu, jer svijet će, uprkos svim opstrukcijama, na kraju prihvatiti samo istinu o svemu što se ovdje događalo, a to nije da su Bošnjaci žrtve, jer se zna da su i oni počinili stravične zločine nad srpskim, ali i hrvatskim narodom na više lokacija", rekla je Poligueva.

Sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović rekao je da za zločine nad Srbima u srednjem Podrinju niko nije odgovarao, ali da će ova organizacija i dalje činiti sve da počinioci brojnih zločina kad-tad odgovaraju, a sudovi će morati da ih procesuiraju.

Okrugli sto pod nazivom "Srebrenica prije Srebrenice" održan je u okviru "Petrovdanskih dana" povodom obilježavanja 20 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine.

Organizatori okruglog stola bili su Boračka i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice i Crkvena opština srebrenička.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije