Društvo

Srebrenik: Crkva, odoljela čitavom vijeku, propada u tišini

Srebrenik: Crkva, odoljela čitavom vijeku, propada u tišini
Srebrenik: Crkva, odoljela čitavom vijeku, propada u tišini

SREBRENIK - Pravoslavna crkva svetog Petra i Pavla u naselju Jesenica u Srebreniku, najstariji pravoslavni vjerski objekat na tom području, nakon čitavog vijeka postojanja propada jer nema interesovanja za njenu obnovu.

Crkva je planski sagrađena na pola puta između Jasenice, Tinje i Potpeća, na neutralnom tlu, na vrhu brda.

Ova bogomolja bila je centar zbivanja jaseničkog pravoslavnog stanovništva, a u njenom dvorištu održavali su se sajmovi i teferiči. Prema predanjima, krst na vrhu crkve donesen je iz Jerusalima.

Crkva je počela tonuti u zaborav nakon Drugog svjetskog rata, poslije izgradnje pruge i migracije stanovništva.

Iako sazidana kvalitetnim kamenom debljine jednog metra, objekat je potpuno oronuo. Krov je propao, a vremenu još samo prkosi zvonik.

"Nažalost, danas nemamo pristup ovom hramu koji je u ruševnom stanju. Postoje svjedočanstva da je hram osveštan 1890. godine i da je posvećen svetom Petru i Pavlu. To je zapravo najstariji hram koji obuhvata ova parohija", ispričao je Spasoja Radovanović, paroh špioničko-jasenički.

U Jasenici, nekada prosperitetnom selu, danas je sve manje stanovništva. Od nekadašnjih 3.000 mještana, ostalo je dvadesetak porodica. Početkom rata ovo mjesto napustilo je mahom srpsko stanovništvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije