Društvo

Srednjoškolci i studenti u akciji dobrovoljnog davanja krvi (FOTO)

Srednjoškolci i studenti u akciji dobrovoljnog davanja krvi (FOTO)
Srednjoškolci i studenti u akciji dobrovoljnog davanja krvi (FOTO)

BANJALUKA - Krv je lijek koji se može dobiti jedino od živog i zdravog čovjeka, za koji do danas ne postoji farmaceutska zamjena, a samo Univerzitetskom kliničkom centru RS Banjaluka dnevno je potrebno oko 50 do 60 doza eritrocita, dok drugih komponenti krvi i znatno više.

Izjavila je to "Nezavisnim" Gordana Guzijan, direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu RS Banjaluka, u kojem je danas za tri sata akcije dobrovoljnog davanja krv dalo 35 studenata Medicinskog, Elektrotehničkog, Mašinskog i Prirodno-matematičkog fakulteta, dok će to sutra učiniti učenici Ekonomske škole.

"Potrošnja komponenti krvi uvijek zavisi od broja pacijenata, što znači da mi nikada ne možemo uticati na to da li će potreba biti veća ili manja. Tu su hitne situacije, saobraćajne nesreće, povrede... Takođe, Zavod je na nivou RS, odnosno u deset gradova su naše organizacione jedinice, pa je na tom nivou dnevna potrošnja krvi puno veća", napomenula je Guzijanova.

Zalihe krvi se, prema tome, svakodnevno troše, a rok trajanja je ograničen i relativno kratak. Potrebno je da je krv uvijek dostupna pacijentu i čeka na upotrebu, zbog čega su akcije dobrovoljnog davanja od velikog značaja.

"Ovdje sam jer želim pomoći. Smatram to dužnošću svakog odgovornog čovjeka", napomenula je za "Nezavisne" Božana Petrović, studentkinja Medicinskog fakulteta u Banjaluci, nakon što se odazvala akciji, koju su organizovali Udruženje studenata medicine RS, Savez studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Studentski parlament Banjaluka i Unija studenata RS.

Prema podacima Zavoda za transfuzijsku medicinu, studenti veoma često i samoinicijativno dolaze da daruju krv.

"Taj podatak je posebno dragocjen, jer govori o svijesti mladih i humanosti, odnosno želji da pomognu onima kojima je to potrebno. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS uvijek podržava ovakve akcije, jer smo svjesni da je bez krvi nemoguće liječenje, a sam ishod mnogih bolesti zavisi od toga", naglasila je Ljiljana Ivančić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite RS za sektor zdravstvene zaštite.

Radomir Jerkić, predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta, kaže da već treću godinu organizuju akciju i da očekuju dnevni odziv od stotinu studenata.

"Cilj nam je da se prikupe doze krvi koje su neophodne zdravstvenom sistemu i želimo promovisati svijest o davalaštvu. Takođe, davaoci su oslobođeni participacije, a olakšice postoje i kod korisnika lijekova A i B liste. Ohrabrujuće je što je svake godine odaziv sve veći", napomenuo je on.

Deset škola

Akcijom dobrovoljnog davanja krvi u Ekonomskoj školi Banjaluka danas od 9.30, biće završena jesenja akcija davalaštva, organizovana između Zavoda za transfuzijsku medicinu RS, deset banjalučkih srednjih škola i Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije