Društvo

Srpska neće dozvoliti urušavanje obrazovnog sistema

Srpska neće dozvoliti urušavanje obrazovnog sistema
Srpska neće dozvoliti urušavanje obrazovnog sistema

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas da neće biti dozvoljeno urušavanje obrazovnog sistema Srpske i najavio da će, nakon izbora, lično pozvati sve roditelje čija djeca ne idu u školu da prihvate realnost na terenu.

Mutabdžija je rekao novinarima, povodom apelacije koju su roditelji bošnjačke djece iz Konjević Polja podnijeli Sudu za ljudska prava u Strazburu, da u školskom sistemu nema paralelizma i da se neće prihvatiti nikakva alternativna rješenja.

On je naglasio da mekteb ne može biti zamjena za osnovnu školu, niti instruktivna nastava može biti zamjena za postojeću nastavu.

"Drugim riječima, nećemo priznavati te diplome, ali želimo da zajednički gradimo u Republici Srpskoj i BiH školski sistem uz puno uvažavanje prava svakog građanina", rekao je Mutabdžija.

Bošnjačka djeca i roditelji iz Konjević Polja, posredstvom svojih pravnih zastupnika, pokrenuli su postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu kojim su zatražili da se utvrde povrede prava na efikasnu sudsku zaštitu, prava na obrazovanje na vlastitom jeziku i prava na zabranu diskriminacije u vezi sa pravom na obrazovanje na vlastitom jeziku.

Učenici bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja zbog nacionalne grupe predmeta prošle školske godine nisu pohađali nastavu, a razredni ispit polagali su u Federaciji BiH.  Nijedan od 94 učenika ispisana prošle godine iz područne škole u Konjević Polju nije se vratio da u njoj pohađa nastavu u ovoj školskoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije