Društvo

Srpska uvodi elektronske zdravstvene knjižice i kartone

Srpska uvodi elektronske zdravstvene knjižice i kartone
Srpska uvodi elektronske zdravstvene knjižice i kartone

BANJALUKA - Zdravstvena knjižica i žuti zdravstveni karton kakav poznajemo u današnjem obliku, do kraja 2018. godine trebali bi da odu u zaborav, tako bar obećavaju nadležni.

Knjižica i karton dobiće elektornsku formu. Vlasti u Srpskoj na uvođenje novina obavezuju dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, a kojim je planirano uvođenje Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema RS.

E- knjižica sadržavaće mikročip na kojem su smješteni zdravstveni podaci osiguranika, objašnjavaju u FZO RS. U elektronskom zdravstvenom kartonu, u digitalnoj formi biće podaci o pacijentu, njegovom liječenju, terapiji koju koristi i biće dostupni na svim nivoima zdravstvene zaštite. Iz Fonda, u pisanom odgovoru, poručuju da već rade na uvođenju noviteta.

“U toku je izrada tenderske dokumentacije za pokretanje procedure javne nabavke za isporuku Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema Republike Srpske (IZIS). Nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača pristupiće se implementaciji IZIS-a što se očekuje da bude, prema studiji ekonomske opravdanosti u toku 2018. godine. Procjenjuje se da bi ukupni troškovi implementacije po svim fazama iznosili oko 27.700.000,00 KM”, poručuju iz Fonda.

U banjalučkom Domu zdravlja, kažu da u njihovim ambulantama, funkcioniše elektronski karton. Uputnice, pisanje nalaza, izdavanje recepata, terapija pacijenta, na jednom mjestu, na ekranu računara, na raspolaganju su ljekarima i medicinskom osoblju.

” Evidencija je čitka, jasna, pregledna, iz razloga što se praktično podaci unose kucajući na tastaturu, a ne pišući ručno. Dosta informacija, podataka, nalazi se na jednom, malom ograničenom mjestu”, kaže Zora Kremenović, šef službe porodične medicine DZ Banjaluka.

Pacijenti, uglavnom podržavaju olakšice. Elektronsko zdravstvo, projekat je koji je u Srpskoj najavljivan godinama unazad. Ministri zdravlja ostavljali su ga u amanet svojim nasljednicima.

(ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije