Društvo

Stanari biraju prvu vlast

Stanari biraju prvu vlast
Stanari biraju prvu vlast

Stanovnici Stanara, najmlađe opštine u RS, u nedjelju će izabrati prvu vlast, čiji će zadatak biti da formira organe, ustanove i službe kako bi stanovnici imali na raspolaganju sve usluge u toj lokalnoj zajednici.

Pravo glasa imaju 7.943 birača, od kojih 7.856 za glasanje na redovnim biračkim mjestima, u odsustvu 16, a u inostranstvu 71. Privremena Opštinska izborna komisija odredila je 15 biračkih mjesta, koja će biti organizovana na istim lokacijama kao i za opšte izbore 2014. godine, piše Glas Srpske.

Za 15 odborničkih mjesta u Skupštini opštine boriće se čak 92 kandidata iz sedam političkih partija i četiri nezavisna kandidata, dok će tri kandidata voditi bitku za prvog načelnika Stanara. Mandat prve vlasti u Stanarima trajaće do sljedećih lokalnih izbora, koji će biti održani 2016. godine.

Stanovnici, koji su duže od pola vijeka čekali da Stanari ponovo dobiju status opštine, mnogo očekuju od novoizabrane vlasti. Na vrhu liste prioriteta su bolji uslovi za život, privredni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, te rješavanje infrastrukturnih i komunalnih problema.

Stanari su imali status opštine do 31. januara 1960. godine. Narodna skupština RS usvojili su u septembru prošle godine Zakon o osnivanju opštine Stanari. Do usvajanja tog zakona Stanari su bili u sastavu Doboja. Osim Stanara, u sastav nove opštine ući će 12 sela, a na teritoriji najmlađe opštine u Srpskoj živi oko 11.000 stanovnika.

Prijevremeni izbori

Na birališta će u nedjelju i stanovnici Istočnog Drvara i Domaljevca-Šamca. Na prijevremenim izborima za načelnika Istočnog Drvara pravo glasa imaće 176, a Domaljevca-Šamca 4.416 birača. MUP RS je saopštio da će zbog izbora lokacije za izdavanje ličnih dokumenata u CJB Doboj i Policijskoj stanici u Ribniku raditi i u nedjelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije