Društvo

Stanetić: Novac ne treba da bude glavna motivacija ljekara

Stanetić: Novac ne treba da bude glavna motivacija ljekara
Stanetić: Novac ne treba da bude glavna motivacija ljekara

BANJALUKA - Bojan Stanetić, doktor medicine na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, jedini je koji sa diplomom doktora strečenom u nekoj od zemalja Evropske unije radi u RS.

Iako je ovaj mladi i uspješni ljekar zavšio Medicinski univerzitet u Beču, na kojem bi u roku od dva mjeseca trebalo da odbrani i doktorat, kaže da do sada nije bio u prilici da razmišlja o odlasku i zaposlenju van granica Republike Srpske.

"Ja zaista volim ovu zemlju, ovdje sam završio srednju školu, porodica i prijatelji su mi tu. Tako da to što sam upisao Univerzitet u Beču i tamo i u Njemačkoj proveo šest godina, a kasnije i u Roterdamu na stručnom usavršavanju, nikada me nije okrenulo da tamo i ostanem raditi", kaže Stanetić i dodaje da je za njega bila velika čast da radi u svome gradu te da nije sve u novcu kojeg bi kao ljekar u inostranstvu imao mnogo više.

"Osjećam da mogu da doprinesem svome gradu pa makar i na minimalan način, a novac ne treba da bude glavna motivacija doktora medicine kao, recimo, neke finansijske struke gdje je prioritet novac. Doktor ipak ima tu neku socijalnu komponentu, to zadovoljstvo da je pomogao nekome, da je spasio nečiji život ili mu olakašao tegobe", kaže on.

Dodaje da ga nikada roditelji nisu tjerali da se bavi medicinom te da je to bio njegov sopstveni izbor, na koji je prevashodno uticala želja da pomogne drugim ljudima.

"Ono što su roditelji uticali na mene je da mi pomognu da shvatim ozbiljnost profesije i odgovornosti koje ona nosi, koliko taj posao može da bude nezahvalan i težak. Naravno, uvijek su mi davali jako kvalitetne savjete, ali mi opet nisu dali da idem linijom manjeg otpora. Ja sam siguran da me mnogi posmatraju kroz roditelje, ali mene to samo još više motiviše", kaže on.

Stanetić je trenutno pored ambulantnog rada angažovan u Koronarnoj jedinici i Odjeljenju interventne kardiologije Klinike za kardiologiju UKC RS.

"Smatram da je u savremenoj kardiologiji podjednako važno poznavati kliničke vještine i moderne procedure koje uključuju interventnu kardiologiju", rekao je Stanetić.

Objašnjava da je interventna kardiologija posebno interesantna oblast medicine, jer se ugradnjom stenta, naročito u akutnim stanjima, odmah vidi benefit po pacijenta, što možda nije slučaj sa nekim drugim oblastima.

"Takođe, uvijek sam želio da ono čime se bavim nosi i jednu određenu dozu adrenalina", kaže on.

U inostranstvu je proveo oko devet godina, gdje je bio dostojan predstavnik svoje zemlje i grada, tako da je mladi doktor mogao da nam iz prve ruke uporedi zdravstvene sisteme RS i većih zemalja.

"Osnovna stvar u kojoj se razlikuju zdravstveni sistem RS od zemalja u kojima sam bio godinama je način praćenja i finansiranja medicinskih usluga. Velike zemlje imaju mnogo više sredstava, drugačiji sistem finansiranja, ali usluga se ne razlikuje. Čak mislim da smo u nekim segmentima mnogo više profesionalno osviješteni. Evo, danas na primjer smo imali bolesnika koji nije osiguran i mi takvog čovjeka nikada nećemo vratiti, dok to na Zapadu nije slučaj", kaže Stanetić.

Kao mlad ljekar kaže da se nije susretao sa nepovjerenjem pacijenata, čak naprotiv.

"Često puta čujem od pacijenata da vole mlade doktore koji su u toku sa svim zbivanjima, koji su motivisani. Ipak, iskusnije kolege su ljudi od kojih ja i moje kolege učimo, tako da bez njih ništa od ovoga ne bi bilo moguće i upravo zbog toga moram da naglasim zahvalnost svim starijim kolegama na podršci koju su mi pružili i znanju koje su mi prenijeli", istakao je Stanetić.

Kako kaže, za budućnost planira prvenstveno odbranu doktorata, a onda konstantno unapređivanje znanja i naučnoistraživački rad.

"Takođe, kako budem stariji, želio bih da utičem na loše navike našeg naroda koje imaju velike posljedice po zdravlje. Naši građani zbog svih silnih problema koje imaju dosta zapuste svoje zdravlje, što na kraju dovede do većih problema. Kada bismo svoj narod malo više edukovali, situacija bi bila puno bolja, to bih volio svojim radom da promijenim", rekao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije