Društvo

Stanivuković traži da sve nezaposlene majke u RS imaju dodatak od 405 KM

Stanivuković traži da sve nezaposlene majke u RS imaju dodatak od 405 KM
Foto: N.N. | Stanivuković traži da sve nezaposlene majke u RS imaju dodatak od 405 KM

BANJALUKA - Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka okuplja istomišljenike kako bi u zakonskom roku, uputio zvaničnu inicijativu za izmjenu prijedloga zakona o dječijoj zaštiti.

Njegova ideja je da materinski dodatak od 405 KM mjesečno primaju sve nezaposlene majke koje imaju djecu do 12 odnosno 18 mjeseci starosti, a ne samo majke koje se porode od decembra ove godine.

"Suludo je da se to odnosi samo na majke koje se porode od decembra, jer jasno je precizirano da sve majke čije je dijete mlađe od 12 odnosno 18 mjeseci imaju pravo na naknadu. Ako je to tako i ako Zakon počinje da važi u decembru ili januaru, zašto onda majka koja  je rodila u avgustu i čije dijete će imati nekoliko mjeseci, ne prima još par mjeseci taj dodatak dok beba ne napuni tih 12 odnosno 18 mjeseci", rekao je Stanivuković.

Dodao je da mu se javio dosta majki ali i drugih građana koji podržavaju njegovu ideju, te se planiraju okupiti u nedjelju i ponedjeljak ispred Narodne skupštine RS i na civilizovan način pokušaju majkama obezbijetiti primanja dok njihove bebe ne napune određenu dob.

"Ja nisam odbornik u Narodnoj skupštini ali ću svakako pokušati da pronađem put i da nas podrže, a ništa nas ne košta pokušati", dodaje Stanivuković.

Za sada je predviđeno je da pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 KM dobijaju sve majke djece rođene od decembra ove godine i da se isplaćuje 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete i blizance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije