Društvo

Stanje u Šamcu alarmantno, u toku evakuacija

Stanje u Šamcu alarmantno, u toku evakuacija
Stanje u Šamcu alarmantno, u toku evakuacija

ŠAMAC - Načelnik opštine Šamac Savom Minić rekao je Srni da je stanje u opštini Šamac alarmantno i da voda, koja je u gradu na nekim mjestima do visine svjetla na semaforima, čak i raste.

"Pokušavamo prići ljudima koji su u poplavi. Međutim, ostalo je mnogo više ljudi zarobljeno vodom nego što smo imali prve procjene", rekao je Minić.

On je naglasio da trenutno na evakuaciji radi po nekoliko čamaca odjednom, što je nedovoljno, a stanovništvu su neophodni voda, hrana i lijekovi.

"Još ima naroda po Crkvini, Pisarima, u Tišini, Turšinovcu i Zasavici gdje nam sporo ide evakuacija čamcima", rekao je Minić.

On je naglasio da se ne može ni procijeniti da li će uskoro doći do povlačenja vode, jer nema gdje oteći, te da bi čak moglo da se desi da danima potraje održavanje vode na sadašnjem nivou.

Pokrenuta je akcija za skupljanje novčane i svake druge pomoći za građane opštine Šamac.Minić je ovlastio novinarku dnevnog lista "Pres Republika Srpska" Andrijanu Pisarević da skuplja novac za pomoć ovoj lokalnoj zajednici.

Za ove namjene otvoreni su posebni računi u banci Intesa Sanpaolo Banjaluka. Novac se skuplja na račun u konvertibilnim markama: 1540010000001910, poziv na bro 908038-22-415686 sa obaveznom naznakom "Pomoć Šamčanima pogođenim u poplavama", a na ime Andrijana Pisarević.

Instrukcije za devizni račun su: Beneficiary: Pisarevic Andrijana; Jovana Jancica 8/5; Banjaluka, Bosna i Hercegovina: IBAN:BA391545059990803875; ACC EUR:50611200-908038-3415409; Bank: Intesa Sanpaolo banka DD, Milana Radmana 10; Poslovnica Nova Varoš BiH; Swift: UPBKBA22.

Sve dodatne informacije se mogu dobiti na njen broj telefona +387/65-850-529 i na njenom "Fejsbuk" profilu.

Raste Una, u Kostajnici vandredno stanje

Zbog porasta vodostaja rijeke Une, koji je dostigao 450 centimetara, donesena je odluka o proglašenju vanredne situacije na području opštine Kostajnica.
Ovu odluku donio je načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo na osnovu Zakona o zaštiti i spašavanju u vanrednim situacijama.

Na osnovu ove odluke koordinaciju i rukovođenje zaštite i spasavanja provodiće Štab za vanredne situacije, koji je stavio sve jedinice Civilne zaštite u stanje pune pripravnosti i pozvao dobrovoljce da se priključe u odbrani grada od poplave.

Zbog izlivanja Une obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Kostajnica - Kozarska Dubica i u toku je evakuacija domaćih životinja i materijalnih dobara u dijelu ulice Ranka Šipke, gdje je voda poplavila pomoćne objekte i ušla u manji broj stambenih objekata.

Rječica Strigova poplavila je 150 hektara poljoprivrednog zemljišta i odsjekla 15-ak domaćinstava u selu Mrakodol.

Poplavljeno je i oko 200 hektara zemljišta pod usjevima u selu Petrinja.

Vodostaj rijeke Une kod Kostajnice u 12.00 časova iznosio je 450 centimetara, što je za 157 centimetara više nego juče u isto vrijeme. Una i dalje raste u prosjeku sedam do osam centimetara po satu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije