Stanko Stanić: Vodi se kampanja protiv mene

Srna - 12.04.2012 13:01
Stanko Stanić: Vodi se kampanja protiv mene

BANjALUKA - Rektor Banjalučkog univerziteta Stanko Stanić ocijenio je da posljednje informacije o korupciji na ovoj visokoobrazovnoj instituciji predstavljaju hajku protiv nje, da bi se napravila posebna klima u vrijeme kad se bira rektor.

Stanić je rekao da na Univerzitetu ima kriminala i korupcije, ali da se radi o sporadičnim slučajevima na bazi kojih se u medijima stvara slika o Univerzitetu kao najkorumpiranijoj ustanovi u Srpskoj.

On je naveo da je nakon sastanka resornog ministra sa predstavnicima Unije studenata puštena netačna informacija da nije prisustvovao niko od predstavnika banjalučkog Univerziteta.

Stanić je za naredni utorak najavio sastanak sa predstavnicima Unije studenata, dok će u četvrtak biti održana sjednica proširenog Kolegijuma na kojem će učestvovati svi dekani, rektor, predstavnici Upravnog odbora Univerziteta, predsjednik Studentskog parlamenta i predsjednici saveza studenata svih fakulteta.

"Problema imamo, ali informacije da je toliko kriminala i korupcije apsolutno su netačne i zlonamjerne", rekao je Stanić.

On je naveo da nije dobio rezultate projekta Studentskog parlamenta Antikor, iako je sam Univerzitet podržao taj projekat.

Da smo htjeli gurati pod tepih probleme na Univerzitetu i kriminalce, ne bi bilo projekta 'Antikor', ne bismo zaključili ugovor sa 'Transparensi internešnelom' ni sa nevladinom organizacijom 'Vesta' i Centrom za civilno društvo pri Evropskoj komisiji, jer smo spremni da istražimo u kojoj su mjeri kriminal i korupcija zastupljeni na univerzitetu", rekao je Stanić.

Govoreći o optužbama za kupovinu ispita na Medicinskom i Tehnološkom fakultetu, rektor je rekao da Univerzitet ne može policijskim mjerama ispitivati da li je neko od nastavnika uzimao novac i da je, s obzirom da nije moglo da se ustanovi da li su dojave tačne, dokumentacija predata u nadležnost MUP-a.

"Na osnovu informacije od MUP-a preduzećemo ono što nam nalaže Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o radu", rekao je Stanić.

On je dodao da u ovom momentu nema dokaza za nepotizam prilikom izbora djece zaposlenih na Univerzitetu u zvanja asistenata, odnosno da svršeni studenti sa boljim uspjehom nisu izabrani, i da će ukoliko se utvrde propusti Senata organi Univerziteta odraditi svoj posao u skladu sa Zakonom i Statutom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Dajana Jaglica-Đukić: Nećemo uskratiti prava korisnicima

  02.04.2015 08:17 - N.N.

  BANJALUKA - Centar za socijalni rad Banjaluka uputio je Prijedlog mjera za povećanje prihoda u budžetu.

 • Direktorska plata teška 100 dječjih dodataka

  02.04.2015 08:09 - Goranka Vranić

  BANJALUKA - Brojni apeli, molbe i zahtjevi udruženja višečlanih porodica u RS za dječje i materinske dodatke od minimum 100 KM po djetetu, te ukidanje brojnih kriterijuma i imovinskog cenzusa za njihovu dodjelu u skorije vrijeme neće uroditi plodom.

 • Prikupljen novac za operaciju Dušana Vilića

  01.04.2015 18:40 - Srna

  GRADIŠKA - U Akciji prikupljanja pomoći za liječenje Dušana Vilića iz Bistrice kod Gradiške, oboljelog od akutne hemoblastaze, tokom marata prikupljeno je više od 32.000 KM, a uz finansiranje 85 odsto troškova liječenja koje je odobrio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, obezbijeđeno je oko 100.000 evra za operaciju presađivanja matičnih ćelija u Zagrebu, rekla je Srni sekretar Crvenog krsta Gradiška Dragana Stević.

 • Uručene donacije za žrtve mina

  01.04.2015 18:17 - Srna

  GRADIŠKA - Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović i predstavnik njemačke nevladine organizacije ASB Ištvan Kolar uručili su danas dijagnostičku opremu za automehaničarsku radnju Saši Dejanoviću iz Gradiške, koji je jedan od 14 korisnika donacija iz projekta "Socio-ekonomskog osnaživanja žrtava mina" sa područja ove opštine.

 • Predloženo 25 rješenja

  01.04.2015 18:10 - Srna

  TREBINJE - Na konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja šire zone kompleksa Hercegovačke Gračanice na Crkvini u Trebinju kojim je planirana izgradnja kompleksa duhovne, kulturne, ugostiteljske i turističke namjene, do sada je pristiglo 25 rješanja, potvrđeno je Srni u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj u Trebinju.

 • U Janji otežan saobraćaj

  01.04.2015 17:56 - N.N.

  BANJALUKA - Zbog izlivanja rijeke Janje na magistralnom putu Bijeljina - Šepak u mjestu Janja, saobraćaj se odvija otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

 • Nestala tinejdžerka iz Donjeg Vakufa

  01.04.2015 17:47 - N.N.

  Petnaestogodišnja Armina Kovač iz Donjeg Vakufa nestala je u subotu naveče iz ovoga grada i to nakon subotnjeg izlaska sa drugaricama, potvrdio je brat nestale djevojke.

 • Konferencija okupila 40 učesnika

  01.04.2015 17:44 - Srna

  ANDRIĆGRAD - U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je završena treća konferencija omladinskog rada, koja je okupila oko 40 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

 • Definisati ključne pravce za zbrinjavanje svih vrsta otpada

  01.04.2015 17:16 - Srna

  BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić razgovarala je danas u Banjaluci sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Tatjanom Proskurjakovom o projektima za upravljanje čvrstim otpadima i energetske efikasnosti, koji se finansiraju iz sredstava ove banke.

 • Baričanin: Sanacijom obuhvaćene najkritičnije tačke

  01.04.2015 16:09 - Srna

  NOVI GRAD - Javna ustanova "Vode Srpske" je u okviru projekta sanacije štete i zaštite od poplava, koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke, do sada potpisala 23 ugovora za realizaciju 39 projekata, izjavila je danas u Novom Gradu pomoćnik direktora JU "Vode Srpske" za ekonomsko pravni sektor Rada Baričanin.

 • U porastu manje rijeke i kanali

  01.04.2015 15:39 - Srna

  BIJELJINA - Jače kišne padavine prethodne noći izazvale su dodatni porast svih vodostaja na području Bijeljine, a posebno manjih rijeka i kanala bujičastog karaktera, saopšteno je iz Gradske uprave.

 • Krv dalo 468 policijskih službenika

  01.04.2015 15:38 - Srna

  BANJALUKA - Ukupno 468 policijskih službenika darivalo je krv u deset transfuzioloških službi na prostoru Republike Srpske, rečeno je Srni u Zavodu za transfuzijsku mediciju Republike Srpske.

 • Spasili život državljanki Hrvatske

  01.04.2015 15:37 - Srna

  SARAJEVO - Pripadnici Granične policije BiH u Gradišci su spasili život dvadesetogodišnjoj državljanki Hrvatske, nakon što su primijetili da bez svijesti leži ispred ugostiteljskog objekta u centru grada.

 • Elez u Skugriću kod Modriče

  01.04.2015 15:32 - Srna

  MODRIČA - Zemljište u Skugriću kod Modriče na kojem se vrši deminiranje trebalo bi da ove godine bude predato na upotrebu poljoprivrednim proizvođačima, rekao je direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez.

 • Visok vodostaj rijeke Janje

  01.04.2015 15:25 - Srna

  BIJELJINA - Vodstaj rijeke Janja je visok, te je rijeka pomalo počela da izliva u nekim dijelovima naselja Janja, a u popodnevnim i večernjim časovima može se očekivati njeno djelimično izlivanje iz korita i u cijelom naselju, rekao je Srni šef Odsjeka za Civilnu zaštitu Drago Ristić.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.