Društvo

Stanko Stanić: Vodi se kampanja protiv mene

Stanko Stanić: Vodi se kampanja protiv mene
Stanko Stanić: Vodi se kampanja protiv mene

BANjALUKA - Rektor Banjalučkog univerziteta Stanko Stanić ocijenio je da posljednje informacije o korupciji na ovoj visokoobrazovnoj instituciji predstavljaju hajku protiv nje, da bi se napravila posebna klima u vrijeme kad se bira rektor.

Stanić je rekao da na Univerzitetu ima kriminala i korupcije, ali da se radi o sporadičnim slučajevima na bazi kojih se u medijima stvara slika o Univerzitetu kao najkorumpiranijoj ustanovi u Srpskoj.

On je naveo da je nakon sastanka resornog ministra sa predstavnicima Unije studenata puštena netačna informacija da nije prisustvovao niko od predstavnika banjalučkog Univerziteta.

Stanić je za naredni utorak najavio sastanak sa predstavnicima Unije studenata, dok će u četvrtak biti održana sjednica proširenog Kolegijuma na kojem će učestvovati svi dekani, rektor, predstavnici Upravnog odbora Univerziteta, predsjednik Studentskog parlamenta i predsjednici saveza studenata svih fakulteta.

"Problema imamo, ali informacije da je toliko kriminala i korupcije apsolutno su netačne i zlonamjerne", rekao je Stanić.

On je naveo da nije dobio rezultate projekta Studentskog parlamenta Antikor, iako je sam Univerzitet podržao taj projekat.

Da smo htjeli gurati pod tepih probleme na Univerzitetu i kriminalce, ne bi bilo projekta 'Antikor', ne bismo zaključili ugovor sa 'Transparensi internešnelom' ni sa nevladinom organizacijom 'Vesta' i Centrom za civilno društvo pri Evropskoj komisiji, jer smo spremni da istražimo u kojoj su mjeri kriminal i korupcija zastupljeni na univerzitetu", rekao je Stanić.

Govoreći o optužbama za kupovinu ispita na Medicinskom i Tehnološkom fakultetu, rektor je rekao da Univerzitet ne može policijskim mjerama ispitivati da li je neko od nastavnika uzimao novac i da je, s obzirom da nije moglo da se ustanovi da li su dojave tačne, dokumentacija predata u nadležnost MUP-a.

"Na osnovu informacije od MUP-a preduzećemo ono što nam nalaže Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o radu", rekao je Stanić.

On je dodao da u ovom momentu nema dokaza za nepotizam prilikom izbora djece zaposlenih na Univerzitetu u zvanja asistenata, odnosno da svršeni studenti sa boljim uspjehom nisu izabrani, i da će ukoliko se utvrde propusti Senata organi Univerziteta odraditi svoj posao u skladu sa Zakonom i Statutom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije