Društvo

Starac iz Brčkog više gladan nego sit

Starac iz Brčkog više gladan nego sit
Starac iz Brčkog više gladan nego sit

BRČKO - Šezdesetdevetogodišnji Hamdija Radić živi u humanitarnom naselju Prutače kod Brčkog i staračke dane provodi u neimaštini.

Više je gladan nego sit!

Mjesecima i godinama Hamdija je trpio glad, neimaštinu i gaženje ljudskog dostojanstva od strane nadležnih u „ogledu za ugled“. Više ne može!

Odlučio je progovoriti za „otisak.ba“, odnosno uputiti vapaj za pomoć dobrim ljudima jer od vlastodržaca u Brčkom nema koristi.

'' Na Prutačama je teško živjeti u ovim četverostankama koje nemaju plafona. Buka je velika, a ja sam bolestan. Treba mi mir. Treba mi i hrana. Staračke dane provodim sam. Svi su digli ruke od mene. Mislio sam da će nadležni nešto učiniti jer u Brčkom ima para pa da će pomoći ljudima u teškoj situaciji. Očekivao sam, ali uzalud. Nemaju srca ni duše. Ostavili su nas da umiremo od gladi ili da se snalazimo kako znamo'',  kazuje drhtavim glasom Hamdija Radić.

Na stolu je manji komad salame, a on je kazao da mu je to donio komšija kako bi imao šta večerati jer cijeli dan ništa ne jede, a ne može zaspati ako barem ne pojede jedan zalogaj.

'' Čuvam to za večeras. Gladan sam i sad bih to pojeo, ali neću moći zaspati praznog stomaka, pa to čuvam za večeras'', objašnjava Hamdija stidljivo.

Na kraju je zamolio sve ljude koji, kako reče, imaju dušu da mu pomognu na bilo koji način. Dodatne informacije možete dobiti na 062/626-752.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije