Društvo

Stari Opšti kolektivni ugovor važi do 30. maja, poslodavci odustali od potpisivanja

Stari Opšti kolektivni ugovor važi do 30. maja, poslodavci odustali od potpisivanja
Stari Opšti kolektivni ugovor važi do 30. maja, poslodavci odustali od potpisivanja

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku o primjeni odredaba Opšteg kolektivnog ugovora do 30. maja.

Članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske trebalo je da potpišu danas opšti kolektivni ugovor koji bi imao sve odredbe starog ugovora i koji bi važio do kraja maja, ali je od potpisavanja odustala Unija Udruženja poslodavaca.

Nakon posebne sjednice Vlade u Banjaluci, na kojoj je bilo riječi o izradi novog kolektivnog ugovora, potpredsjednik Vlade Srpske Anton Kasipović rekao je novinarima da će i važenje posebnih kolektivnih ugovora biti produženo do 30. maja.

On je istakao da je Vlada ovakvu odluku donijela jer je svjesna svoje obaveze da zaštiti prava radnika i odgovornosti koja proizilazi iz Zakona.

- Po usvajanju Zakona o radu dugo smo podsticali i organizovali pregovore među partnerima, te formirali i stručne radne grupe koje su trebale da predlože Vladi odredbe novog opšteg kolektivnog ugovora. Taj proces je imao svoju dinamiku, ali je očigledno da je bilo veoma različitih stavova zbog čega, u rokovima koje je Zakon propisao, nismo došli do usaglašenog teksta opšteg kolektivnog ugovora - precizirao je Kasipović.

On je izrazio uvjerenje da Vlada ovom odlukom štiti prava radnika, ali i daje novu priliku nastavku pregovora.

- Veoma je važno da, u vremenu u kojem determinišemo važenje ove odluke, postignemo konačan dogovor - istakao je Kasipović.

Vlada će u tom pogledu, dodao je on, nakon praznika inicirati nastavak pregovaračkog procesa.

- Nastavljamo usaglašavanje stavova i po pitanju opšteg i posebnih kolektivnih ugovora - poručio je Kasipović i rekao da će ova odluka Vlade stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom galsniku.

On je dodao da je Vlada ubijeđena da će postići dogovor sa partnerima do 30. maja, iako je Zakon propisao i druge mogućnosti, ukoliko ni u ovom roku ne bude postignut dogovor.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da Unija udruženja poslodavaca nije bila spremna za potpisivanje novog opšteg kolektivnog ugovora.

- To ne znači da oni ne daju podršku odluci Vlade. I oni su otvoreni za razgovore u narednom periodu - kaže Savanović.

On je dodao da je prema Zakonu o radu Republike Srpske postojala mogućnost da se tri mjeseca koriste opšti i posebni kolektivni ugovori, odnosno do 20. aprila, te da se u tom periodu razgovara sa socijalnim partnerima.

- Do 20. aprila nismo uspjeli da zaključimo opšti kolektivni ugovor, te smo shodno odredbama Zakona o radu sazvali Ekonomsko-socijalni savjet 26. aprila, na kojem smo konsenzusom donijeli zaključak o produženju trajanja Opšteg kolektivnog ugovora do 30. maja - podsjetio je Savanović.

On je istakao da isto važi i za granske kolektivne ugovore.

Poslodavci neće potpisati produžetak važenja kolektivnog ugovora

Unija Udruženja poslodavaca Republike Srpske neće potpisati produžetak važenja Opšteg kolektivnog ugovora koji je bio na snazi do 20. aprila, izjavio je danas Saša Aćić iz Udruženja poslodavaca.

On je rekao novinarima u Banjaluci da je Skupština Unije Udruženja poslodavaca na jučerašnjoj sjednici donijela odluku da se ne pristupi potpisivanju tog ugovora.

Aćić je naveo da je Unija Udruženja poslodavaca u dopisu upućenom Vladi i Ekonomsko-socijalnom savjetu zatražili da Vlada Srpske pristupi donošenju odluke po ovlašćenju iz člana 134. Zakona o radu.

"Očekujemo da će Vlada voditi računa o mogućnostima preduzeća kada je u pitanju realizacija odluke u vezi sa tim članom. Postoji Zakon o radu, postoje pravilnici i smatramo da nema prepreka za isplaćivanje plata. Pozivamo sve poslodavce da isplaćuju plate u skladu sa dosadašnjim i novim propisima", naveo je Aćić.

Inicijativu za potpisivanjem produžetka Opšteg kolektivnog ugovora koji je prestao sa važenjem 20. aprila da je Savez sindikata Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije