Društvo

Štede na ranjivim kategorijama

Štede na ranjivim kategorijama
Štede na ranjivim kategorijama

BANJALUKA - Centar za socijalni rad Banjaluka uputio je prijedlog mjera štednje Gradskoj upravi, planirajući uštede na najranjivijim kategorijama i iako je stanje socijalne potrebe stanovništva sve veće.

Centar u planiranju budžeta za ovu godinu, koji iznosi oko 10 miliona KM, kako saznajemo, nije rezao materijalne troškove, troškove reprezentacije, zakupa poslovnih prostora, niti troškove prevoza jer svaki radnik ove ustanove ima pravo na 51 KM za prevoz bez obzira koliko je udaljen od posla.

Kako stoji u prijedlogu mjera štednje, Centar će u cilju povećanja budžeta grada za 2015. pristupiti sprovođenju revizije prava na smještaj u ustanove socijalne zaštite i prava na zbrinjavanje u hraniteljsku porodicu, te se očekuje porast od prihoda od ličnog i srodničkog učešća. Takođe, planirana je i revizija prava na dnevno zbrinjavanje, kao i određivanje učešća u ovom pravu u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima. Na osnovu svega očekuje se da će prihodi Centra biti veći za 70.000 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Istovremeno, Centar nije planirao uštede na rashodima po osnovu zakupa koji iznose 8.500 KM godišnje i to za prostor u Ulici Josifa Pančića 4 koji Centar plaća za Udruženje građana "Porodična mreža", te Josifa Pančića 8 gdje je smješten Dnevni centar. Pritom su dvije kuće u naselju Lazarevo ustupljene na korištenje NVO "Nova generacija", čiji je, navodno, osnivač radnik Centra Bojan Arula, a služe kao prihvatna stanica za zbrinjavanje djece žrtava trgovine ljudima, iako takvih slučajeva nema ili ima jako malo. Takođe, tu istu uslugu, kažu upućeni, Centar može da realizuje sa Dječjim domom "Rada Vranješević".

Istovremeno, pojedini radnici Centra tvrde da na dnevnoj bazi dolaze u situaciju da nemaju potrošnog materijala i sredstava za rad.

"Srećni smo kad imamo toner u štampačima i papir. Onda znate kakvo je stanje", rekao je jedan od radnika, te dodao da je posljednji sistematski pregled radnika obavljen prije četiri godine, iako je u prijedlogu budžeta svake godine, kao i ove, za tu namjenu bilo predloženo 10.000 KM. 

Takođe, Centar je još u februaru, nakon zakonskih izmjena, trebalo da izvrši reviziju hraniteljstva u smislu adekvatne provjere broja djece i odraslih u hraniteljskim porodicama srodnika, te odmah postupi po uputama resornog ministarstva i obustavi naknade za hraniteljstvo u srodničkim porodicama. Ta naknada je, naime, ukinuta u Odjeljenju za odrasla i stara lica Centra, dok se u Službi porodično-pravne zaštite ona isplaćuje.

Dajana Jaglica-Đukić, v.d. direktora Centra, međutim kaže da se radi o redovnoj, godišnjoj reviziji i da ovim prijedlogom niko neće biti zakinut za ono što mu zakonski pripada.

"Tu se radi o očekivanim uštedama  u smislu da je neko u međuvremenu dobio penziju pa nema više pravo na pomoć ili se bliski srodnik osobe koja dobija neku vrstu pomoći zaposlio pa može učestvovati u njegovom izdržavanju i plaćanju doma, recimo", navodi Jaglica-Đukićeva.

I dok ona tvrdi da njihove mjere ne idu na uštrb korisnika i da je sve rađeno u skladu sa zakonom, sve to je "previše" za odbornike koje smo kontaktirali i koji su, svi odreda, izjavili da neće dati svoj glas za takav prijedlog uštede. Nenad Šibarević i Boran Bosančić, odbornici DNS-a u Skupštini grada Banjaluka, kažu da je ovakav prijedlog uštede nečuven.

"Jutros smo imali razgovor sa gradonačelnikom i socijalne kategorije neće biti dirane. Vjerujem da će ovakav prijedlog definitivno biti mijenjan i neće u ovom obliku ni izaći pred odbornike. Revizija je njihova redovna i obavezna stavka, tako da to nisu ni trebali navesti kao mjeru štednje", rekao je u petak Bosančić.

Odbornik SNSD-a Dušan Čajić je bio najoštriji u osudama ovakvog prijedloga ušteda.

"Od velikog broja ljudi koji rade u Centru nisam ništa drugo ni očekivao! U više navrata sam upozoravao javnost na njihove mahinacije, zloupotrebe položaja i rad koji je sve samo nije u korist štićenika. Takav prijedlog ne smije proći, to je nečuveno", govori on.

Zoran Talić, odbornik PDP-a, dijeli mišljenje svojih kolega iz skupštinskih klupa i tvrdi da je čitav plan uštede grada katastrofa, a ne samo u ovoj ustanovi.

"Prvo treba da krenu od sebe i režu svoje materijalne troškove, a ne da se na socijali štede pare", poručuje on.

Obuhvaćene kategorije

  •  lica s invaliditetom
  •  djeca bez roditeljskog staranja
  •  djeca koja zbog poremećenih porodičnih prilika ne žive u porodici ili koja su žrtve zlostavljanja i zanemarivanja
  •  hronično oboljela lica koja nisu u mogućnosti da samostalno brinu o sebi
  •  punoljetna i maloljetna lica koja su žrtve trgovine i seksualnog zlostavljanja
  •  lica u stanju teške socijalne potrebe koja nemaju osnovne uslove za život
  •  djeca i punoljetna lica koja imaju pravo na smještaj u ustanovu ili zbrinjavanje u hraniteljsku porodicu
  •  lica koja zbog svojih psihosocijalnih teškoća i drugih okolnosti imaju potrebu za ovim oblikom zaštite

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije