Društvo

Stefan Ličina: Od nas zavisi hoćemo li stići do trona

Stefan Ličina: Od nas zavisi hoćemo li stići do trona
Stefan Ličina: Od nas zavisi hoćemo li stići do trona

BANJALUKA - Da biste bili uspješni u svom poslu prvo je neophodno da volite to što radite i da vas to ispunjava. Energija i volja, koje će svakog dana biti veće, dio su recepta za uspjeh. Siguran sam da za sve ima vremena i spreman sam za nove izazove.

Tim riječima Stefan Ličina, novinar RTRS, opisuje preduslove koji treba da budu ispunjeni da bi ono što radite bilo kvalitetno i plodonosno.

Iako ovaj student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, na studijskom programu novinarstvo i komunikologija, još nije proslavio ni 20. rođendan, biografija mu je i više nego bogata, a ispunjena je isključivo usponima.

Sve je počelo aktivizmom u nevladinom sektoru, prisjeća se Ličina, koji u šali kaže da onaj ko jednom uđe u NVO svijet, iz njega teško izlazi.

"Mladi danas zaista imaju mnogo mogućnosti, a posljednjih godina otvaraju se brojne nevladine organizacije pomoću kojih mogu da postanu aktivan dio društva. Otprilike sam tako i ja krenuo, još na početku srednjoškolskog obrazovanja. Meni su upravo aktivnosti kroz omladinske organizacije pomogle da danas radim posao koji volim i koji me ispunjava", kaže Ličina.

Stekli smo utisak da ga ništa ne ispunjava koliko rad u medijima. Da će postati pripadnik sedme sile znalo se još početkom srednje škole, kada je sa prijateljima pokrenuo jedan internet portal. Dok je taj sajt jačao, on je već zakoračio na narednu stepenicu.

"Gotovo dvije godine sam radio na nekadašnjem banjalučkom radiju Balkan, današnji Gradski FM. Kockice su se polako slagale, a potom je došao i moj angažman na RTRS", prisjeća se Stefan.

Dogodilo se to u avgustu 2014. godine, kada je iz radijskog studija krenuo u televizijsku avanturu. Od tada ga gledamo na malim ekranima.

Počeo je kao član redakcije omladinskog programa RTRS, i pred njim se odmah našao odgovoran zadatak: da zajedno s ostalim kolegama opravda godinama sticano povjerenje gledalaca omladinske emisije "Za.Druga", koja je već bila ušla u sedmu sezonu emitovanja.

Stefan smatra da od nas zavisi kakvi ćemo igrači biti i da li ćemo u toj životnoj igri stići do trona. On do vrha gazi nezaustavljivo, velikim koracima.

"Poslije nekoliko mjeseci rada u omladinskom programu počeo sam da radim u redakciji jutarnjeg programa kao novinar i reporter. Tu sam proveo veoma lijepo vrijeme. Rad u novoj redakciji dao mi je novu energiju, a odskora sam u redakciji informativnog programa", naglašava Ličina.

Raditi emisije informativnog karaktera po pravilu je i najizazovniji i najodgovorniji posao u ovoj branši. Stefan u razgovoru za "Nezavisne" ni stres ni tremu nije spomenuo. Naprotiv!

"Ovaj posao je dinamičan i uzbudljiv, a pošto sam još mlad, to mi mnogo prija. Svaki dan je nešto novo i baš zato me ovaj posao ispunjava", uvjerava mladi novinar.

Sada se, s razlogom moramo ponoviti - devetnaestogodišnjak, uglavnom bavi političkim, ekonomskim i društvenim temama. Ipak, najviše ga ispunjavaju ljudske priče, a velika mu je satisfakcija kad zna da će upravo plod njegovog rada nekome pomoći.

"Kad govorimo o ambicijama, za svakog novinara cilj je stvaranje autorske emisije. Siguran sam da za sve ima vremena i da će to doći s iskustvom. Dok se to ne dogodi, spreman sam za nove izazove. Pratim rad mnogih kolega iz regiona, a nadam se da će i moj rad biti prepoznat", navodi Ličina.

Serijal tekstova

"Nezavisne novine" će u narednom periodu dva puta sedmično objavljivati tekstove o mladim i uspješnim ljudima u BiH.

U fokusu našeg interesovanja biće oni koji su znanjem, vještinama, obrazovanjem, upornošću, snalažljivošću i ostalim vrlinama rušili sve prepreke na putu do uspjeha.

Studentima neophodna praksa

Stefan Ličina, koji je student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, na studijskom programu novinarstvo i komunikologija, misli da praktičan rad ima ogroman značaj za uspješnu karijeru.

"Ono što sam shvatio još od početka jeste da na fakultetu izučavam novinarski posao u teoriji, a za mene je velika prednost što sve to mogu da naučim i u praksi. Upravo zato smatram da je studentima novinarstva neophodna praksa još od prve godine studija", ocjenjuje Ličina.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije