Društvo

Stevandić: Namještaju se konkursi za zapošljavanje ljekara

Stevandić: Namještaju se konkursi za zapošljavanje ljekara
Stevandić: Namještaju se konkursi za zapošljavanje ljekara

BANJALUKA - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić najavio je da će od premijerke Srpske Željke Cvijanović i ministra zdravlja Dragana Bogdanića zatražiti da bude stavljena van snage odluka o zabrani novog zapošljavanja u zdravstvenom sektoru jer je trenutno 167 doktora medicine nezaposleno.

"Ukoliko bi 54 doma zdravlja u Srpskoj zaposlila po jednog ili dva ljekara, bolnice 10, a Univerzitetski klinički centar Republike Srpske 20 ljekara, pitanje nezaposlenih doktora medicine bilo bi riješeno za godinu dana", rekao je Stevandić nakon sastanka sa neformalnim udruženjem nezaposlenih doktora medicine.

On je naveo da mora biti donesen sistemski plan za rješavanje pitanja nezaposlenih doktora medicine.

"Imamo netransparentne procedure zapošljavnja i namještene konkurse, što mora biti zaustavljeno. U domovima zdravlja se ne zna ko upravlja i ko koga štiti jer su domovi u nadležnosti lokalnih zajednica", dodao je Stevandić.

Predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Jasmina Vučković rekla je da su od januara do danas zdravstvene ustanove u Srpskoj dobijale pozitivan odgovor resornog ministarstva na zahtjeve da u radni odnos budu primljeni ljekari.

"U narednom periodu radićemo na rješavanju pitanja nezaposlenih doktora medicine u skladu sa sistematizacijom radnih mjesta. Većina prijedloga nezaposlenih ljekara su razumni i biće podržani", tvrdi Vučkovićeva.

Nezaposleni doktor medicine Jelena Kovačević kaže da je nedopustivo što doktori medicine godinama ne mogu da dobiju posao u Republici Srpskoj.

"Dok smo mi nezaposleni, pacijenti čekaju na preglede. Zar Republici Srpskoj ne trebaju mladi kadrovi koji žele da predano i profesionalno rade svoj posao?", pita Kovačevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije