Društvo

Stevo i Stana Granula iz Banjaluke: 60 godina ljubavi uz povjerenje i razgovor

Stevo i Stana Granula iz Banjaluke: 60 godina ljubavi uz povjerenje i razgovor
Foto: Velibor Tripić | Stevo i Stana Granula iz Banjaluke: 60 godina ljubavi uz povjerenje i razgovor
Marija Gajić

BANJALUKA - Bračni par Stevo (84) i Stana (78) Granula, iz banjalučkog naselja Lauš, proslavili su juče 60 godina otkako su se vjenčali.

Ovaj bračni par davne 1957. godine, za samo šest mjeseci koliko su se poznavali, snažno se zaljubio i uplovilo u bračne vode.

Zajedno su, kažu, stekli dvoje djece, troje unučadi i sagradili tri kuće, a sve to zahvaljujući pažnji, ljubavi i razumijevanju.

"Nismo pravili svadbu, samo sam prešla kod njega i naredne godine smo se i upisali, a ovih 60 godina je zaista brzo prošlo da ni sami ne možemo vjerovati da je toliko već prošlo", kaže nam Stana.

Na pitanje kako su uspjeli zajedno ostati ovolike decenije, kažu da nemaju tačnu formulu, jer je danas drugačiji sistem života.

"Danas djeca imaju djecu, a mi nismo, mi smo imali samo poštenje. Danas je sve drugačije, djeca izlaze, a prije nije se nikuda išlo, jedino je bio zbor koji je služio za izlazak, gdje se moglo negdje izaći i otići", kazala je Stana.

Dodala je da je povjerenje sigurno jedan od razloga što su ostali u braku 60 godina, jer ono baš mnogo znači u životu.

"Ako jedno drugo laže i krije nešto od drugoga, tu nema zajedničkog života, mi nismo krili ništa, šta je god neko od nas dvoje pogriješio ili uradio, to smo uz razgovor rješavali", pojasnila je ona i dodala da su i svoju djecu učili da isto tako rade.

Kako kaže Stana, nakon što su se vjenčali, 10 godina nisu mogli imati djece, ali su na kraju ipak i taj san ostvarili jer, naglašava ona, nikad nije kasno.

Stevo kaže da u ovih 60 godina braka nikada nisu imali problema jer su se uzajamno poštovali i uz kafu obavezno razgovarali o svemu što ih muči.

"Za rođendan, Osmi mart i sve ostale praznike obavezno je obradujem nekim poklonom, a dok sam bio mlađi, donosio sam joj i cvijeće. Sada joj radije kupim nešto od garderobe", ističe Stevo.

Ovaj simpatični par kaže da su krenuli iz jedne sobe stvarati svoju kuću, a na kraju su ih zajedno uspjeli sagraditi tri.

Sin Jelenko kaže da je 60 godina otkako su mu se roditelji vjenčali brzo prošlo.

"Zaista su me naučili dosta toga, a formulu za srećan brak mislim da sam naučio jer i ja sa svojom suprugom uskoro slavim 30 godina braka i iskreno se nadam da ću i ja doživjeti ove godine kao i moji roditelji", kaže Jelenko.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije