Društvo

Stižu nove oluje, ciklon kruži nad Balkanom

Stižu nove oluje, ciklon kruži nad Balkanom
Stižu nove oluje, ciklon kruži nad Balkanom

BANJALUKA - Obilne padavine praćene jakim udarima vjetra, grmljavinom, ponegdje i gradom ni na početku septembra ne napuštaju region pred kojim je, sudeći prema upozorenjima nadležnih službi, nekoliko dana nestabilnog vremena.

Hidrometeorološki zavodi upozoravaju na vremenske (ne)prilike. U Bosni i Hercegovini je izdat narandžasti meteoalarm, u Hrvatskoj crveni, spremna je Protivgradna preventiva Republike Srpske, a ukoliko bude bilo potrebno i ekipe Civilne zaštite, prenosi Blic.

U protekla 24 sata na području Trebinja palo je čak 118 litara kiše po metru kvadratnom, što je rekordna količina padavine tokom ovog ljeta.
Obilna kiša i grmljavina uzrokovala je da djelovi Trebinja ostanu bez električne energije, problema je bilo i u pojedinim banjalučkim naseljima gdje odvodi nisu mogli da prime veliku količinu padavina, kiša je izazvala i porast vodostaja pojedinih vodotoka.

Ciklon Simeon hara Jadranom

Crveni meteoalarm u Hrvatskoj je na snazi zbog ciklona Simeon koji je zahvatio područje celog Jadrana, pa je u Dubrovniku za nepuna 24 časa palo više od 190 litara kiše po metru kvadratnom, što odgovara tromjesečnom prosijeku padavina u jesenjim mesecima.

Uslijed nevremena i velike količine vode dubrovački vatrogasci imali su juče veći broj intervencija, najviše ispumpavanja vode iz poplavljenih podruma, poslovnih prostora, suterena, stanova, uklanjanje blokiranih vozila s ulica i srušenih stabala.
I dalje su na snazi redovne mere obrane od poplave na varaždinskom području i za reku Muru koja se izlila.

U Budvi palo 135 litara kiše

Nestabilno vrijeme će se i u Crnoj Gori zadržati do kraja ove sedmice.

Meteorolog Branko Micev objašnajva da je snažna ciklonska aktivnost juče dovela do nestabilnosti na području Crne Gore, uz napomenu da je najviše kiše palo u Petrovcu.

Do jutros je u tom mestu palo 200 litara kiše po kvadratnom metru, dok je u Herceg Novom zabilježeno 155 litara.
"U Budvi je juče za samo šest sati palo 135 litara kiše, što je 120 odsto od uobičajene mjesečne količine za septembar", precizirao je Micev.

Govoreći o vremenskim prilikama narednih dana, meteorolog je da kraja ove nedjelje najavio nestabilno vrijeme, što će naročito biti izraženo u kontinentalnim i sjevernim krajevima zemlje, dok se početkom naredne sedmice očekuje stabilizacija vremena - više sunca i toplijih dana.

 U Srbiji se očekuju grmljavina i pljuskovi

U Srbiji će sutra vrijeme biti pretežno oblačno, mjestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vetar. Najniža temperatura biće od 15 do 18, a najviša od 21 do 26 stepeni. U Beogradu će biti oblačno vrijeme, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Najniža temperatura biće 18, a najviša 23 stepena.

U Srbiji će do ponedjeljka vrijeme biti pretežno oblačno, mjestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije