Društvo

Studenti će zatražiti ispitivanje imovine profesora u RS

Studenti će zatražiti ispitivanje imovine profesora u RS
Studenti će zatražiti ispitivanje imovine profesora u RS

BANJALUKA - Unija studenata RS zatražiće od nadležnih institucija da bude ispitano na koji način su svoju imovinu stekli profesori svih visokoškolskih ustanova u RS.

Nakon što je Nikola Dronjak, član privremenog Upravnog odbora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS (VŠU RS), u intervjuu za "Nezavisne" ustvrdio da je na pojedinim fakultetima u Banjaluci prisutan niz nelegalnih radnji, i u Uniji studenata RS pitaju kako je moguće da "profesor, koji mjesečno zarađuje oko 2.000 maraka, ima dva stana u Beogradu, ili tri stana u Banjaluci, ili pak vile i ostale nekretnine".

"Tražićemo da se istraga odnosi na sve univerzitete u RS, i javne i privatne. Otkud odjednom da neko postane vlasnik privatnog fakulteta? Otkud mu novac? Imamo saznanja da je imovina nekih profesora obilata, a da se oni bahate i obaraju studente", kazao je Gordan Balaban, predsjednik Unije studenata RS, koji je, primjera radi, naveo da su na Medicinskom fakultetu u Banjaluci "izraženi korupcija, kriminal, nepotizam, te favorizovanje različitih grupacija studenata".

Dronjak, inače student banjalučkog Medicinskog fakulteta, nakon ovakve inicijative očekuje veliki pritisak od strane dekana i profesora koji su se, kako kaže, prepoznali u činjenicama koje je iznio.

"Poručujem svima da ćemo istjerati na čistac sve anomalije u našem obrazovanju", upozorava Dronjak.

Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjaluci, ne isključuje mogućnost da postoje nesavjesni profesori. Tvrdi da preduzimaju mjere na identifikaciji takvih negativnih pojava, ali i ističe da ogromna većina profesora i asistenata radi savjesno.

"Koliko znam, na Medicinskom fakultetu rade dosta dobri profesori", ustvrdio je Stanić, a na pitanje da li podržava da bude ispitano porijeklo imovine predavača na fakultetima, odgovorio je da je to pravo svakog građanina RS, te da se to treba odnositi na sve sfere života, a ne samo na obrazovanje.

Kada smo Mitru Novakoviću, rektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu, saopštili da studenti traže da bude ispitano kako su profesori stekli svoju imovinu, rekao je da smatra da to nema "neku posebnu svrhu". Ne spori, ipak, da su se studenti njemu žalili na profesore.

"Takvi su završili čak i u zatvoru", odgovara Novaković na naše pitanje da li je bilo slučajeva da studenti optuže profesora da je tražio novac za ispit.

Pojedini studenti iz Banjaluke tvrde da se nelegalne radnje posebno uočavaju na Medicinskom fakultetu u ovom gradu, ali Radomir Jerkić, predsjednik Saveza studenata ove visokoškolske ustanove, koji je na toj funkciji od januara, odgovara da mu se kolege nisu žalile.

"Meni niko nikada nije prijavio nijednog profesora za korupciju na Medicinskom fakultetu. Ja ne kažem da toga nema", obrazložio je Jerkić.

Zdenka Krivokuća, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, ističe da ne raspolažu informacijama, kao ni pravno valjanim dokumentima, na osnovu kojih bi mogli dati odgovor na izjave njihovog studenta Nikole Dronjka.

"Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci upisuju se i studiraju na osnovu Zakona o visokom obrazovanju RS. O izjavama studenta Nikole Dronjka u 'Nezavisnim novinama' raspravljaće Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta", navela je Krivokuća.

Podsjetimo, Dronjak je u intervjuu naveo, između ostalog, da "na Medicinskom fakultetu postoje VIP studenti, čiji su roditelji neko i nešto, pa polažu ispite za 20 dana, dok ostali uče pola godine ili godinu, a i to im nije uslov da će položiti ispit".

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS saopštili da su opredijeljeni da svaki eventualni slučaj korupcije u visokom obrazovanju bude procesuiran u skladu sa važećim zakonskim propisima.

"Ministarstvo je spremno podržati svaki konstruktivan prijedlog studenata u skladu sa zakonom koji bi bio na tragu unapređenja nastavnog procesa i pozivamo studente i univerzitete na međusobnu saradnju", navela je Branka Rogač, službenik za odnose s javnošću u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Gordan Balaban

Imamo saznanja da je imovina nekih profesora obilata.

Stanko Stanić

Preduzete su mjere na identifikaciji negativnih pojava.

Mitar Novaković

Profesori koji su tražili novac za ispit završili su u zatvoru.

Cenzura na FB stranici

Pojedini studenti tvrde da je na Facebook stranici "SSMF - Savez studenata Medicinskog fakulteta u BL" bio postavljen link intervjua "Nezavisnih", u kojem je Nikola Dronjak, član privremenog UO Agencije za akreditaciju VŠU RS, izjavio da je ta visokoškolska ustanova "leglo najvećeg kriminala i korupcije", ali je link, nedugo zatim, uklonjen.

Radomir Jerkić, predsjednik Saveza, tvrdi da nema takva saznanja i nije želio da odgovori na naše pitanje ko zna šifru te stranice, jer je to, kako je kazao, privatna stranica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije