Društvo

Studenti iz Banjaluke u posjeti Institutu "Dedinje"

Studenti iz Banjaluke u posjeti Institutu "Dedinje"
Foto: N.N. | Studenti iz Banjaluke u posjeti Institutu "Dedinje"

BEOGRAD - Grupa od 35 studenata treće godine Medicinskog fakulteta u Banjaluci posjetila je Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu, gdje su se upoznali o pregledu, dijagnostici i tretmanu oboljelih od srčanih mana.

Domaćin studentima je Milovan Bojić, direktor Instituta "Dedinje" i profesor na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, a zajedno sa studentima u posjeti su i profesor Medicinskog fakulteta Duško Vulić i asistent Jelena Jovanić.

Posjeta je organizovana u okviru realizacije sporazuma o saradnji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Doktor Ivana Petrović iz Instituta "Dedinje" rekla je da je danas započeta saradnja ovog instituta sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci, na inicijativu direktora ovog instituta Milovana Bojića.

"Planiramo da održimo niz predavanja i praktične nastave u želji da studenti vide i ovladaju novim znanjima i vještinama iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije i vaskularne patologije", rekla je ona novinarima.

Navodeći da je Institut "Dedinje" vrhunska ustanova, Petrovićeva je izrazila nadu da će studenti, na osnovu onog što vide u ovom institutu, pokazati želju za daljim usavršavanjem, da to primijene u praksi u svojim sredinama i da budu prije svega dobri doktori.

"Ova stručna usavršavanja od neprocenjivog su značaja, kao i stručna saradnja između ustanova, i predstavljaju jedan od važnih i primarnih ciljeva u radu ovog instituta. Medicina nema granica, što ovim i pokazuje, niti ima granica između srpskog naroda", rekla je Petrovićeva.

Ona je dodala da joj je drago da znanje Instituta "Dedinje" može da se prenese putem ove saradnje u Republiku Srpsku, kao i da uvaže iskustva kolega iz Srpske.

Profesor Medicinskog fakulteta u Banjaluci Duško Vulić podsjetio je da je u okviru nedavno potpisanog sporazuma saradnji između Medicinskog fakulteta u Banjaluci i Instituta "Dedinje" definisano je da će Institut biti nastavna baza banjalučkom Medicinskom fakultetu za sve edukativne aktivnosti koje studenti ne mogu ostvariti u Banjaluci.

Vulić je istakao da je za Medicinski fakultet u Banjaluci trenutno najbitniji u narednom periodu razovj kardiohirurgije u okviru Kliničkog centra u Banjaluci, gdje će Institut "Dedinje" najviše da pomogne.

On je dodao da su u sklopu toga studenti treće godine došli u "Dedinje" da se upoznaju sa pregledom bolesnika sa srčanim manama, urođenim i stečenim, da dobiju prve informacije i uče o tim bolesnicima i kako da prepoznaju srčanu manu, kakve su tegobe.

"Želimo im pokazati kako se te srčane mane rješavaju, a uglavnom se rješavaju operativnim zahvatima na `Dedinju`", rekao je on, najavljujući da će na Institut "Dedinje" dolaziti i studenti završnih godina medicine iz Banjaluke i Foče.

On je podsjetio da na "Dedinje" dolaze i doktori na specijalizaciju i da se tu edukuju budući kardiohiruzi, koji će raditi u Kliničkom centru u Banjaluci.

"Uz podršku Instituta `Dedinje` i Kliničkog centra Srbije i Instituta Sremska Kamenica, koje su vodeće institucije za kardiovaskularne bolesti na našim prostorima, želimo da u Srpskoj što više sami ostvarimo tehničke i kadrovske mogućnosti za razvoj kardiovaksularne dijagnostike", rekao je Vulić.

On je dodao da se u Srpskoj uspješno prate svi ovi trendovi i da se već 10 godina od kada je otvorena angiosala u Banjaluci i Bijeljini mogu dijagnosticirati pacijenti.

"Ostaje nam da se razvije kardiohirurgija i onda ćemo u Srpskoj moći sa kolegama iz Srbije da kompletno zbrinjavamo kardiovaksularne bolsnike i iz Srpske i BiH, ali i regiona", naglaiso je Vulić.

On je istakao da Banjaluka već postaje regionalni centar za karidiovaskularnu dijagnostiku i terapiju zahvaljujući novoj poliklinici u okviru Kliničkog centra, gdje su tehnološke i kadrovske mogućnosti na najvišem nivou i prati se sve što se radi na Institutu "Dedinje".

Vulić je naveo da se uz pomoć kardiohirurgije mogu rješavati teški slučajevi oboljenja koronarnih arterija, kao i da se "znatno poboljšalo i preživljavanje i kvalitet života pacijenata, koji nastavljaju redovno da žive poslije intervencije uz terapiju".

"Najbitnija je promjena načina života. Možemo staviti stentove i tri bajpasa, ali ako pacijent ne prestane pušiti, nezdravo se hrani, ne uzima redovno lijekove, onda rezultati intervencija nisu zadovoljavajući. Zato radimo na preventivnim mjerama da smanjimo i obolijevanje i umiranje od kardiovaksularnih bolesti", rekao je Vulić.

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je Srni da će radne grupe sa po pet studenata moći da vide kako funkcioniše kardiohirurgija, a biće organizovana i predavanja direktora Instituta "Dedinje" Milovana Bojića i njegovih saradnika.

"Ova studijska posjeta produbiće saradnju dvije institucije. Radujemo se što imamo saradnju sa tom respektabilnom klinikom iz Beograda koja u svom sastavu ima vrsna imena, poznate kardiohirurge koji su školovani u Americi, uključujući i profesora Bojića, Boška Đukanovića i druge stručnjake", kaže Škrbić.

On je rekao da je Bojić za studente obezbijedio i neke socijalne sadržaje, obilazak Beograda i nekih institucija.

"Ovo je prva studijska grupa naših studenata koji će, nadam se, u narednom periodu i kontinuirano ići prema Dedinju i možda nekim drugim institucijama u Srbiji, ali i drugim krajevima svijeta", istakao je Škrbić.

On je napomenuo da je posjeta organizovana u okviru realizacije sporazuma o saradnji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Instituta "Dedinje", kojim je dogovoreno unapređenje nastave, te podrška edukaciji studenata Medicinskog fakulteta, ali i za specijalizante i doktorande.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije