Društvo

Studentkinja medicine iz Njemačke odabrala trebinjsku bolnicu

Studentkinja medicine iz Njemačke odabrala trebinjsku bolnicu
Studentkinja medicine iz Njemačke odabrala trebinjsku bolnicu

TREBINJE - Dok domaći zdravstveni radnici u redovima čekaju da dobiju priliku da se zaposle u drugim zemljama, mlada studentkinja medicine iz Njemačke Hela Maria Diling stigla je na stažiranje u trebinjsku bolnicu!

Kako kaže, došla je da bi shvatila ovdašnji sistem rada, gdje medicinske sestre i ljekari imaju veliki broj pacijenata i, uprkos mnogo manjim platama od onih u Njemačkoj, nastoje da svima posvete adekvatnu pažnju.

Dvadesetrogodišnja Njemica, studentkinja druge godine medicine u Hajdelbergu, kaže da, prema njihovom sistemu studiranja, moraju na prvim godinama da stažiraju sa medicinskim sestrama tri mjeseca da bi stekli iskustvo u ovom poslu i ističe da se ona odlučila za stažiranje na Grudnom i Hirurškom odjeljenju.

"Ono čime sam ovdje impresionirana jeste da zdravstveni radnici, posebno medicinske sestre, nisu usko specijalizovani, već su sposobni i obučeni da rade više poslova, tako da ni jedan ne trpi", kaže Hela.

Ona navodi primjer Grudnog odjeljenja, gdje ima 30 kreveta koji su često popunjeni, a za sve pacijente, osim ljekara, brinu se svega dvije sestre koje se trude da u svakom trenutku budu dostupne svakom pacijentu.

Hela je u trebinjaskoj bolnici petnaestak dana i za to vrijeme nikada nije čula da je neko od pacijenata imao bilo kakvu primjedbu, istučući da je u Njemačkoj drugačija organizacija.

"U mojoj zemlji ima manje ljekara, zbog čega se pacijentima, kojih ima više, posvećuje manja pažnja", kaže ova studentkinja.

Ovu zdravstvenu ustanovu nije slučajno izabrala, već je prilikom jednogodišnjeg boravka u Trebinju 2010. godine bila oduševljena gradom, ali i neposrednošću njegovih stanovnika i načinom rada bolnice.

"Kada sam završila gimnaziju, posredstvom jedne njemačke organizacije došla sam u Trebinje, gdje sam volontirala u Centru za djecu sa posebnim potrebama i odlično savladala srpski jezik", objašnjava Hela.

Ona napominje da je ranije stažirala u Škotskoj i da je i sada mogla da izbere bilo koji grad u svijetu, ali da je htjela da to bude samo Trebinje, ističući da se ni jednog trenutka nije pokajala.

"Ovdje sam naučila da se i sa mnogo manje novca nego kod nas može srećno živjeti i raditi posao sa ljubavlju. Meni novac nije najvažniji. Moram da živim, ali ne moram da budem bogata", kaže Hela Srni.

Ona ističe da će se s velikom radošću uvijek sjećati rada u ovoj bolnici.

"Moji roditelji su iz Njemačke, tako da sa Trebinjem nemam nikavih rodbinskih veza, već isključivo prijateljstva i rad u bolnici, čija su se vrata, kada sam to poželjela, preda mnom širom otvorila", priča Hela.

Ona ističe da će joj, kada se vrati u Njemačku, posebno ostati u sjećanju prisnost zdravstvenih radnika i pacijenata i želja zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi da se svi koji zatraže pomoć svojim kućama vrate bez primjedbi, zadovoljni.

"Ovo je nezaboravno iskustvo za mene i sve pozitivne stvari koje sam ovdje usvojila nastojaću da prenesem svojim kolegama, bilo gdje da budem radila", zaključuje Hela u razgovoru za Srnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije