Društvo

Subvencije za djecu, učenike i studente

 Subvencije za djecu, učenike i studente
Subvencije za djecu, učenike i studente

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na Program raspodjele sredstava subvencije za djecu, učenike i studente za 2014. godinu u ukupnom iznosu od 743.700 KM.

"Ministarstvo Tuzlanskog kantona  za rad, socijalnu politiku i povratak rasporediće ova sredstva centrima za socijalni rad na ime troškova prevoza djece, učenika, studenata i pratioca na osnovu mjesečnih potreba", saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Navodi se da se troškovi prevoza subvencionišu u cjelokupnom iznosu za djecu, učenike i studente iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, kao i djecu, učenike i studente bez roditeljskog staranja.

Vlada je dala saglasnost i na Program raspodjele sredstava privremenih, jednokratnih i drugih novčanih pomoći u iznosu od 560.202 KM, kao i na Program raspodjele sredstava za subvenciju troškova prevencije zavisnosti o drogama u iznosu od 58.000 KM.

Za Program raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe za 2014. godinu Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je 737.480 KM, dok je za preventivu siromaštva i podrške materijalno neobezbijeđenim pojedincima i porodicama putem organizovane ishrane i paketa pomoći i drugih vrsta usluga izdvojeno 482.480 KM.

Za podršku djeci i mladima sa višestrukim i najtežim oblicima invaliditeta  provođenjem procesa habilitacije i rehabilitacije, usluga boravka i drugih vaninstitucionalnih usluga podrške i usluga ranog rasta i razvoja izdvojeno je 60.000 KM, a za poboljšanje kvaliteta življenja starijih lica putem vaninstitucionalnih usluga i drugih oblika podrške 55.000 KM.

Za podršku pojedincima i porodicama, koje u stanju posebnih okolnosti trebaju podršku radi poremećenih porodičnih odnosa, problema u vaspitanju djece, rizičnog ponašanja djece i omladine i nasilja u porodicama, kao i drugih vaninstitucionalnih oblika zaštite koji jačaju instituciju porodice, izdvojeno je 75.000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona neće razmatrati programe i projekte usmjerene ka vjerskim ciljevima i aktivnostima, a koji se isključivo baziraju na investicionim ulaganjima, izugradnji i adaptaciji objekata, kupovini opreme i koji imaju administrativne troškove veće od 30 odsto troškova ukupnog budžetskog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije