Društvo

Sudske nagodbe štede novac i živce

Sudske nagodbe štede novac i živce
Sudske nagodbe štede novac i živce

BANJALUKA, SARAJEVO - Zahvaljujući projektu "Sudska nagodba" u BiH od ukupnog broja sporova sudovi su zaključili 25 odsto njih nagodbom u prethodnoj godini, a slično će biti i u ovoj godni, podaci su Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u Bosni i Hercegovini.

"Samo za vrijeme aktivnosti 'Sedmica sudskih poravnanja' u prvoj polovini oktobra u Osnovnom sudu u Banjaluci je bilo 38 poravnanja. Zainteresovanost stranaka je postojala jer su takse 50 odsto niže na sam postupak, koji u tom slučaju traje znatno kraće", rekao je Milijan Vasić, stručni saradnik u Osnovnom sudu u Banjaluci.

I u Bijeljini unazad četiri godine, od kada traje ovaj projekat, interes za rješavanje sporova ovim putem konstantno raste. Tako su 142 predmeta okončana sudskom nagodbom u 2013. godini, dok je za prvih devet mjeseci ove godine sklopljeno čak 196 nagodbi.

U Sarajevu, međutim, kako navode iz pravosudnih institucija, građani nisu dovoljno informisani o prednostima zaključivanja sudske nagodbe.

"Još postoji otpor prema ovakvom načinu rješavanja sudskih postupaka, što ujedno odgovara punomoćnicima stranaka - advokatima. Zato i jeste jedan od ciljeva 'Sedmice sudske nagodbe' razvijanje svijesti o prednostima mirnog načina rješavanja spora", poručuju u Opštinskom sudu u Sarajevu.

Prema riječima pravnika, zaključenom sudskom nagodbom vrijeme trajanja sudskog postupka se skraćuje, nema ročišta, nema izvođenja dokaza, izbjegavaju se brojni dodatni i troškovi redovnog sudskog postupka, jeftiniji je jer je privilegovan sa aspekta plaćanja sudske takse, a stranke odmah dobiju sudsku odluku na koju nema osnova za žalbu.

"U sudskoj nagodbi obje stranke su pobjednici, jer su sklopile nagodbu od zajedničkog interesa te sve sudionike čini zadovoljnima i omogućuje im obnovu privremeno poremećenog odnosa i njegovo zadržavanje u budućnosti", poručuju iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

U sudskoj praksi, nagodba je posebno djelotvorna prilikom rješavanja privrednih, radnih, porodičnih te komunalnih predmeta, kojih je ionako puno u sudovima u BiH.

Građani koji su sporove riješili na ovaj način kažu da je sve išlo mnogo efikasnije nego u "klasičnom" suđenju, ali da treba biti i svjestan činjenice da kad se jednom nagodba postigne, poslije nema žalbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije