Društvo

Svaki peti učenik ima problema sa vidom

Svaki peti učenik ima problema sa vidom
Svaki peti učenik ima problema sa vidom

TUZLA - U osnovnim školama Tuzlanskog kantona obavljen je očni pregled kod 26.801 učenika, a svaki peti je upućen na Kliniku za očne bolesti radi daljeg tretmana.

Pregledi su obavljeni u okviru projekta "Skrining vida i tretman predškolske i školske djece u osnovnim školama Tuzlanskog kantona".

Svrha ovog programa je da se pregledom na vrijeme uoče moguća oštećenja vida, što je ključno za uspješnu intervenciju, koja može spriječiti permanentna oštećenja vida i problem u obrzovanju, saopšteno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

Projekat, koji traje već dvije godine, nastavak je saradnje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, humanitarne organizaicje Crkva Isusa Hrista svetaca posljednjih dana, Zavoda za javno zdravstvo i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. 

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsad Kunić rekao je da je veoma važno da se u ranoj fazi preventivno djeluje i izrazio očekivanja da se skrining vid zakonski reguliše i postane obavezan poput vakcinacije djece u ranoj dobi. 

Načelnik Klinike za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Vahid Jusufović rekao je da imaju dobra iskustva sa ovim projektom.

"Došli smo do iznenađujućih rezultata u otkrivanju djece koja imaju potrebu za daljim liječenjem u oftamološkim ustanovama. Najviše djece došlo je na našu kliniku, gdje smo im pružili potrebne usluge", rekao je Jusufović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije