Društvo

Svako peto dijete seksualno zlostavljano

Svako peto dijete seksualno zlostavljano
Svako peto dijete seksualno zlostavljano

BANjALUKA - Društvo se mora suočiti sa problemom seksualnog nasilja nad djecom kao najtežim oblikom nasilja kojem je, prema procjenama, tokom odrastanja bilo izloženo svako peto dijete, zaključili su danas u Banjaluci učesnici okruglog stola pod nazivom "Seksualna eksploatacija djece u Republici Srpskoj".

Ombusdsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac rekla je da je, prema podacima MUP-a Srpske, u Republici Srpskoj od 1996. do 2002. godine podnesena 61 prijava za seksualno zlostavljanje djece, a od 2008. do sredine 2011. godine podneseno je 128 prijava protiv počinioca seksualnog nasilja nad djecom.

Grahovac je naglasila da ovi pokazatelji ne odražavaju stvarno stanje na terenu, jer djeca nerado govore o tom problemu.

"Najveći problem jeste to što društvo zatvara oči. Taj problem se doživljava kao porodični, iako to nije stvar samo porodice, bez obzira što se najčešće u njoj dešava", istakla je Grahovac po završetku okruglog stola koji je organizovala institucija Ombudsman za djecu.

Prema njenim riječima, sistem očekuje da u krivičnom postupku samo pravosudni organi štite dijete, ali to ne oslobađa odgovornosti ostale institucije - škole, centre za socijalni rad i zdravstvene ustanove.

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ivanka Marković rekla je da se, u određenju krivičnog djela polnog nasilja nad djetetom, smatra djetetom lice do 14 godina starosti. Ova granica, do koje je apsolutno zabranjena svaka polna radnja, prema preporukama Savjeta Evrope mora biti viša i iznositi 16 godina.

Ona je rekla da su zakoni u evropskim državama slični zakonima u Srpskoj, ali da postoji razlika u dobnoj granici, te dodala da Radna grupa za izmjene krivičnog zakona Srpske predlaže zaštitu polnog integriteta lica nakon životne dobi do koje je zabranjena bilo koja polna radnja sa djetetom, pa do punoljetstva.

U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici centara za socijalni rad, ministarstava prosvjete, zdravlja i unutrašnjih poslova, nevladinih organizacija i medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije