Društvo

Sve manje oboljelih od respiratornih infekcija

Sve manje oboljelih od respiratornih infekcija
Foto: N.N. | Sve manje oboljelih od respiratornih infekcija

BANJALUKA - Domovima zdravlja u Republici Srpskoj se od 7. do 13. aprila prijavilo 726 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i 234 lice sa oboljenjem sličnom gripu, što je znatno manje prijavljenih i očekivani pad trenda javljanja u odnosu na sedmicu ranije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Od početka praćenja sezone, odnosno od 2. oktobra prošle godine, registrovano je ukupno 65.661 akutnih respiratornih infekcija i 24.433 oboljenja sličnih gripu.

Najveći broj pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu su djeca starosti do četiri godine, te djeca od pet do 14 godina, a najmanje su oboljeli stariji od 65 godina.

Najveća stopa oboljenja sličnih gripu u ovoj sedmici je bila na području Banjaluke, Trebinja, Istočnog Sarajeva, a najniža u regiji Foče.

U bolnicama Republike Srpske u posljednjoj sedmici aprila nije bilo prijava teške akutne respiratorne infekcije, a od početka nadzora prijavljeno je ukupno 164 oboljelih lica.

Iz Instituta ističu da je u toku cijele sezone nadzora prijavljen samo jedan smrtni slučaj usljed teške respiratorne infekcije.

Od početka praćenja sezone uzeto je ukupno 160 uzoraka oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu, a rezultati mikrobiološke analize potvrdili su 66 pozitivnih slučajeva na viruse influence tip A i B.

"Suptipizacijom pozitivnih uzoraka utvrđeno je 11 pozitivnih na viruse influence tip A, a 55 pozitivnih na virus influence tip V/Jamagata, što je potpuno dominantan podtip virusa u ovoj sezoni", navode iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije