Društvo

Sve više prijavljene djece za javne vrtiće: Mnogi mališani ostali "ispod crte"

Sve više prijavljene djece za javne vrtiće: Mnogi mališani ostali "ispod crte"
Foto: Jelena Đurđević | Sve više prijavljene djece za javne vrtiće: Mnogi mališani ostali "ispod crte"

BANJALUKA, LAKTAŠI - Konkursi za upis djece u javne predškolske ustanove u RS završeni su u nekim opštinama, a na njih se prijavilo više mališana nego prethodnih godina, zbog čega su mnogi ostali "ispod crte".

Ove godine, prema riječima direktora javnih vrtića u kojima je završena konkursna procedura, prijavljen je mnogo veći broj djece jasličkog uzrasta, a u nekim opštinama još nije završen konkurs.

U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši kažu da je konkurs nedavno zatvoren za jaslički uzrast, kao i za djecu od tri godine pa do školskog uzrasta, te da je ostalo djece koja nisu primljena.

"S obzirom na to da nemamo neke kapacitete, a svi su trenutno i popunjeni, ostalo je 39 neprimljene djece u oba objekta. Od toga 32 nije primljeno u Laktašima i sedam u vrtiću u Glamočanima", kažu iz Centra.

Ističu da mališani koji su ostali ispod crte idu na listu čekanja i u slučaju da se neko ispiše ili odustane od vrtića, pozivaju se djeca po osnovu dužine čekanja ili broju bodova.

Ni Javna predškolska ustanova "Čika Jova Zmaj" iz Bijeljine nije imala dovoljno kapaciteta da primi sve zainteresovane za ovaj vrtić.

"Na konkurs je pristiglo 126 prijava za redovan program, a primali smo 70 djece. Konkurs je bio otvoren i za produženi boravak, te su ukupno za sve pristigle 163 prijave, a primljeno je 110 mališana. Nismo uspjeli da primimo svu djecu koja su bila zainteresovana", kaže Slaviša Vujanović, direktor vrtića "Čika Jova Zmaj".

Ističe da i pored saglasnosti osnivača o povećanju za 20 odsto nije bilo mjesta za sve mališane, te je izrazio nadu da će uskoro dobiti još jedan objekat na području Bijeljine.

"Dosad je bila praksa da primimo svu djecu koja su bila zainteresovana za boravak u našem vrtiću, ali ove godine je zainteresovanost povećana, a vodili smo računa da grupe budu u skladu sa zakonom", kaže Vujanović i napominje da su ovaj put velike gužve bile za jaslički uzrast.

Slična situacija je u predškolskoj ustanovi "Larisa Šugić" u Kotor Varošu, gdje je na objavljeni konkurs za 30 slobodnih mjesta stiglo 50 zahtjeva, što znači da je 20 mališana ostalo "ispod crte" .

"Ove godine imamao nešto više prijavljene djece, tako da nećemo moći primiti sve. Primjećujemo da u jasličkim grupama ima više zahtjeva nego ranije, jer od 50 prijava, 22 su bile za jaslice", kažu iz ove predškolske ustanove.

Najveći red za javni vrtić je u Banjaluci, gdje je 2.000 djece na listi čekanja.

Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, rekla je za "Nezavisne" da u Banjaluci još nije otvoren konkurs, te se nada da će sada biti jednostavnija procedura jer prošle godine roditelji nisu bili najbolje upućeni u konkursnu proceduru.

Ističe da je na listi čekanja oko 2.000 djece jer se konkurs raspisuje za određena godišta, a ima dosta zahtjeva na čekanju za godišta za koja nisu raspisali konkurs.

"Iz tog razloga nemamo dovoljno kapaciteta i u Banjaluci nedostaje sigurno sedam-osam velikih objekata, a najveće gužve su u većim i užim gradskim mjesnim zajednicama poput Centra, Obilićeva, Lazareva, Starčevice, Borika", kaže Kurtinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije