Društvo

Sve više žena na poslovima bezbjednosti

Sve više žena na poslovima bezbjednosti
Sve više žena na poslovima bezbjednosti

Na poslovima bezbjednosti u Banjaluci sve više su zastupljene žene, čime se i sve više razbija predrasuda da je to muški posao.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Banjaluka, na dan 31. avgust evidentirana je 451 zaposlena žena.

Prema riječima Goge Davidović, portparola direktora Policije RS, predrasuda da je policijski posao isključivo muški posao danas je daleko manja u odnosu na raniji period.

"Žena u policiji može biti veoma korisna npr. u radu sa žrtvama silovanja, nasilja u porodici, trgovine ljudima, maloljetnim delinkventima i slično", navela je ona.

Iako se, kako kaže, na policijski posao uglavnom gleda kao na isključivo muško polje interesovanja, za upis na Policijsku akademiju 2011. godine prijavile su se 83 djevojke, a za Policijsku akademiju za pripadnika Specijalne jedinice policije osam djevojaka. Međutim, prema njenim riječima, osim zainteresovanosti potrebno je zadovoljiti kriterijume propisane pravilnikom u postupku selekcije.

Željka Mileusnić, jedina žena komandir rukovodilac u Upravi policije, kazala je da ljubav prema policijskom pozivu egzistira od najranijeg djetinjstva, te da danas predstavlja njenu ličnu kartu.

"Samo potpuna identifikacija s policijskim pozivom omogućila mi je da 'plivam' ženskim stilom u 'muškim vodama'. Naravno, put do uspjeha protkan je turbulencijama uspona i padova izraženije amplitude nego što je to slučaj s ulogom žene u nekim drugim segmentima", rekla nam je ona.

Prema riječima Mileusnićeve, uloga žene u policiji doživjela je pozitivnu transformaciju u komparaciji s nekim prethodnim periodom. Kako kaže, kontinuirano se mijenja svijest građana o činjenici potrebe zastupljenosti žena u bezbjednosnim strukturama.

I u agenciji "Sektor Security" određeni broj žena radi na poslovima obezbjeđenja.

Davor Vidović, zamjenik direktora fizičkog obezbjeđenja, kazao nam je da potreba za ženama u ovom poslu ima, ali da je zainteresovanost mala.

"Ako neka žena pokaže zainteresovanost, mi rado izlazimo u susret zbog specifičnosti određenih poslova gdje su nam potrebne ženske osobe, naročito kad su u pitanju pretresi žena, gdje je po zakonu određeno da to rade ženske osobe, zatim neki objekti gdje se zahtijeva prisustvo ženske osobe ili fizičko obezbjeđenje ženskog kruga osoba", rekao je on.

Selma Vekić, koja pet godina radi u obezbjeđenju, kazala je da je u ovom poslu drži velika doza ljubavi i adrenalina.

Ona je rekla da voli disciplinu i uniformu, iako su ljudi na našim prostorima skeptični po pitanju žena u uniformama.

U Vatrogasnoj brigadi trenutno je zaposlena jedna žena i to na poslu vatrogasnog telefoniste.

Aleksandar Majstorović, komandir tehničke službe, kazao je da je posao vatrogasca posao s povećanim rizikom, koji podrazumijeva i rad noću, pa je zbog toga ponekad naporan za žene.

Promocija

Goga Davidović je kazala da je MUP RS prošle godine registrovao Udruženje "Mreža žena MUP RS - RS WPON" i tako postao prvo ministarstvo u regionu koje je registrovalo udruženje ove vrste.

"Osnovni cilj je promovisanje i primjena načela rodne ravnopravnosti, strateški pristup prijemu žena u policiji, pitanje obrazovanja, obuke, razvoja karijere i promocije rezultata rada pripadnica MUP-a RS", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije