Društvo

Sve više žena u RS oboljelih od hlamidije

 Sve više žena u RS oboljelih od hlamidije
Sve više žena u RS oboljelih od hlamidije

BANJALUKA - Iako je porasla svijest o polnim bolestima, prema riječima ljekara hlamidija je još najčešći uzročnik polnih infekcija žena u RS, a najveći broj infekcija prenesenih polnim putem prouzrokovala je upravo ova bakterija, zatim slijede gonoreja, sifilis i kondilom.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, objavljenim povodom 12. februara, Svjetskog dana seksualnog i reproduktivnog zdravlja, od 2012. do 2014. godine broj oboljelih žena od hlamidije u RS se utrostručio.

U istom periodu duplo je smanjen broj ostalih infekcija prenesenih polnim putem, dok je duplo smanjen i broj zaraženih HIV-om.

Mirjana Ostojić, ginekolog-akušer, kazala je juče da je osnovni uzrok povećanja broja oboljelih od hlamidije seks bez zaštite, iako je, kako tvrdi, posljednjih godina podignuta svijest o pitanjima seksualnog i reproduktivnog zdravlja, a sve u cilju da se spriječe seksualno prenosna oboljenja. Hlamidija je, kako ističe, vrlo uporna bakterija koja uzrokuje niz problema, pa čak i sterilitet.

"Svaka osoba bar jednom u životu trebalo bi da uradi testiranje jer je hlamidija podmukla i ostavlja posljedice na reproduktivno zdravlje u kasnijim godinama. Javljaju se problemi sa neprohodnim  jajovodima, što može dovesti do steriliteta", objasnila je Ostojićeva.

Prema njenim riječima, žene se sve češće javljaju na redovne preglede bez obzira na starosnu granicu, a o polnim bolestima podjednako su upoznati i muškarci.

Naglasila je da je veoma bitno da se pri liječenju polnih bolesti terapije jednako pridržavaju oba partnera.

"Mladima savjetujem da se redovno kontrolišu, ali i da obavezno koriste mehaničku zaštitu, odnosno kondom, koji je najbolja zaštita od svih polnih infekcija, sve do momenta kad se odluče za potomstvo", navela je dr Ostojić.

Doktor Nenad Babić, koji je deset godina bio nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje u RS, istakao je da je posljednjih godina u svijetu velika pažnja posvećena upravo hlamidiji, međutim kao glavni uzrok rapidnog porasta broja oboljelih navodi činjenicu da većina oboljelih i ne zna da imaju ovu bakteriju, stoga se ne može sa preciznošću utvrditi broj oboljelih.

Pored podataka o polnim bolestima, Institut za javno zdravstvo RS objavio je i podatke o prekidima trudnoće, prema kojima je smanjen ukupan broj abortusa kojih je 2012. godine bilo 2.200, dok je 2014. godine ovaj broj iznosio 1.916.

Takođe je smanjen broj abortusa obavljenih kod osoba sa 18 godina i mlađih, ali primjetan je porast u broju prekida trudnoće urađenih u privatnim ordinacijama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije