Društvo

Svečano otvoreno Sjeverno krilo i centralni blok UKC-a RS

Svečano otvoreno Sjeverno krilo i centralni blok UKC-a RS
Foto: Jelena Đurđević | Svečano otvoreno Sjeverno krilo i centralni blok UKC-a RS

BANJALUKA - Presjecanjem vrpce svečano je otvoreno novoizgrađeno Sjeverno krilo i rekonstruisani centralni medicinski blok Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, čime su sve klinike ove zdravstvene ustanove smještene na jednoj lokaciji na Paprikovcu.

Vrpcu su svečano presjekli predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović, u prisustvu generalnog direktora UKC-a Vlade Đajića, te ministara zdravlja Republike Srpske i Srbije Dragana Bogdanića i Zlatibora Lončara.

Dodik je istakao da je ovo jedna od najznačajnijih radnih pobjeda ovog naroda, jedan od najvećih uspjeha koji smo napravili, zajedno sa autoputem, u poboljšanju životnih uslova.

Prema njegovim riječima prije nekoliko godina ovo je izgledalo nemoguće i mnogi koji su smatrali da je to nemoguć poduhvat sada mogu da se uvjere da UKC RS može da se poredi sa zdravstvenim ustvanovama u najrazvijenijim zemljama. 

"Potrebna je i edukacija da ljudi mogu da obavljaju najsloženije procedure. RS je izvršila napor da izdvoji oko 100 miliona evra u ovo, a u ranijem periodu oko 80 milinona KM u komunalnu infrastrukturu i planiramo 30-40 miliona u puteve kako bi bilo pristupačnije", kaže Dodik.

Najavio je i izgradnju srednje medicinske škole i fakulteta kako bi mogli da koriste resurse koji postoje na UKC RS u sklopu svog školovanja.

Cvijanovićeva je rekla  da je ralizacija ovog projekta od velikog značaja za cijeli zdravstveni sistem RS i da je ponosna što je  Vlada RS bila dio toga. 

"Došli smo do toga da ovo predamo zdravstenim radnicima i naravno pacijentima. Ponosni smo na ovako važan projekat i to što imamo misiju šta i kako trebamo uraditi", navela je ona.

Bogdanić je rekao da ovo najveći događaj za zdravstveni sistem RS jer smo dobili savremen objekat sa najboljom opremom te se zahvalio svima koji su učestvovali u ovom projektu.

Istakao je da će ljekari već u ponedjeljak da izvrše prvu operaciju, a očekuje da će još mnogo svjetskih stručnjaka proći kroz ovu ustanovu.

Vlado Đajić, direktor UKC-a RS, je rekao da mu je zadovoljstvo što je RS danas dobila jedan od najboljih kliničkih centara u regionu i zahvalio rukovodstu RS što su priorit dali zdravlju stanovnika, što su shvatili da bolesni, invalidni i stari ne smiju čekati rješenja nekih drugih problema.

"Imamo još dosta posla, da zajedno napravimo još bolji klinički centar", kaže Đajić.

"Banjaluka je dočekala otvaranje ovog objekta nakon skoro pola vijeka, jer se o tome razgovaralo još od zemljotresa i konačno je  završeno to preseljenje", poručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Istakao je da u narednom periodu slijedi izgradnja medicinske škole i da će se još poraditi na saobraćaju kako bi se uskoro otvorili novi kvalitetniji putevi prema UKC RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije