Društvo

Sveti Trifun u vinogradima "Vukoje"

Sveti Trifun u vinogradima "Vukoje"
Foto: N.N. | Sveti Trifun u vinogradima "Vukoje"
Vesna Duka

TREBINJE - Porodica Vukoje, najpoznatija vinarska i vinogradarska porodica u Bosni i Hercegovini, proslavila je Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, obilježavajući na ovaj dan i rezidbu u svom vinogorju Carski vinogradi.

"Specifičnost ove zime bilo je vrijeme sa dosta padavina, bez temperaturnih minusa, tako da je i rezidba išla laganijim tokom. Orezano je oko 75 čokota i to je dobar rezultat, i u odnosu na vremenski period, i u odnosu na činjenicu koliko smo imali kišnih dana", kazao je nakon lomljenja slavskog kolača i ceremonijalne rezidbe čokota Radovan Vukoje, direktor "Podruma Vukoje 1982".

On je podsjetio da se ovih dana koristi svaki sunčan dan, kakav je u Carskim vinogradima bio i ovogodišnji Sveti Trifun, da se orežu čokoti, da se nahrane vinom kako bi dali bolji plod i da ovogodišnja berba, kako kaže, bude na nivou prošlogodišnje, koja je bila veoma dobra.

"Ovo je i najava ovogodišnje, nadam se uspješne, berbe sa naših vinogorja, koja su u protekle tri godine imala izuzetan rod i za sada ne postoji nijedan faktor koji bi najavio da takva neće biti i 2018, tim prije što su početak ove rezidbe najavile i nove nagrade, poput najvećeg priznanja u Kini za najveći vinski brend. A kada dobijete takvo priznanje u najmnogoljudnijoj svjetskoj zemlji s najvećim rastom vinske kulture - to znači da i ovu godinu već sada možemo proglasiti velikom i uspješnom", dodao je Vukoje.

On objašnjava da je ove godine planiran izvoz od 45.000 boca samo na azijski kontinent, što ne znači da se to neće i povećati u toku godine, ali je limitirajući faktor što proizvodnja vina zavisi od roda grožđa, i to isključivo sa njihova dva lokaliteta, Zasad polje i Carski vinogradi, pa ako ova vinogorja rode dobro - i "Podrumi Vukoje" će imati toliko dobrog vina, koje im, prema Radovanovim riječima, nikada nije bio problem plasirati.

"Podrumi Vukoje" su i prošloj godini bili proglašeni najboljom vinarijom u jugoistočnoj Evropi, najbolji su bili i u Hrvatskoj i u Srbiji, i pored činjenice da je hercegovačko vinogorje malo i da se nakon rata smanjilo sa prijeratnih 5.000 hektara na 3.000.

To ipak, kako kaže Radovan Vukoje, ne znači da ne mogu davati vrhunska vina, jer se i njihovo bavljenje vinarstvom uvijek zasnivalo na kvalitetu, a ne na kvantitetu, što su i glavni preduslovi za bavljenje vinskim turizmom.

"Sve veći je broj takvih turista u Hercegovini koji žele da vide ovo naše kršno tlo, da se uvjere gdje i iz čega rastu ta naša najbolja grožđa za najbolja vina, pa je i ovo jedna dobra priča koja se naslanja na vinarstvo i, štaviše, vino je jedna od perjanica brzorastućeg turizma u Trebinju i čitavoj Hercegovini", objašnjava Vukoje.

On je podsjetio da je prošla godina, osim dobrog i kvalitetnog roda, imala i početak velike, višemilionske investicije za "Podrum Vukoje" - destilerija i uljara u jednom objektu čija je gradnja pri kraju, a nakon postavljanja mašina, odnosno najmodernijeg destilatora njemačke proizvodnje, u ovoj se godini očekuju i prvi destilati - lozova rakija, u koju se polažu tolike nade da će postati isti brend kao vina Vukoje.

Prvo maslinovo ulje

Na lokalitetu Zasad polje, pored vinograda se nalazi i maslinjak porodice Vukoje sa 1.000 stabala maslina.

"Već dvije godine cijedimo ulje i ono će, po prvim najavama, biti vrhunskog kvaliteta", kaže Radovan Vukoje, uz tvrdnju da je maslina jedna od kultura na kojoj u budućnosti treba najviše raditi i koja može donijeti izvanredne prinose i kao jedna od prepoznatljivih mediteranskih biljki donijeti dobre prihode.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Najčitanije