Društvo

Svetosavske akademije širom Srpske

Svetosavske akademije širom Srpske
Svetosavske akademije širom Srpske

Širom Republike Srpske, večeras su održane svečane akademija posvećene prvom srpskom ahiepiskopu i srpskom svetitelju Svetom Savi.

Sveti Sava je rodonačelnik srpskog naroda, srpski princ, monah, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata i najzalužniji za širenje pravoslavlja među Srbima, ali i srpskog pisma.

Sveti Sava je srpski narod zadojio onim što je najljepše - svetim pravoslavljem, poručeno je sa Svetosavske akademije koja je održana u bijeljinskom Centru za kulturu. Organizator Svetosavske akademije i ove godine su Eparhija zvorničko-tuzlanska i Svetosavska omladinska zajednica, piše RTRS.

Himnom Svetom Savi u izvođenju SCPD "Vila" u Prijedoru otvorena je svečana akademija posvećena srpskom svetitelju. Proglašeni su i najbolji prosvjetni radnici grada Prijedora za proteklu godinu.

Svjetlana Ročević, najbolji profesor grada Prijedora, rekla je da joj mnogo znači ovo priznanje i da smatra da još može da pruži u nastavnom procesu i radu sa učenicima. Prigodnu besjedu govorio je pisac Dragan Јovanović Danilov, podsjetivši da od Svetog Save, Srbi postoje kao državotvorna nacija.

„Najljepšu rečenicu koju je neko izrekao o Svetom Savi, rekao je Nikolaj Velimirović, a to su prekrasne riječi:" Sveti Sava je najvrjednija pčela koja je iza sebe ostavila punu košnicu slatkoga meda", podsjetio je Danilov.

Lik i djelo srpskog prosvjetitelja Svetog Save slavilo se i u Srpcu. U kulturnom dijelu programa učestvovali su Gradski akademski hor, članovi Dikcionarija Narodne biblioteke i najmlađi iz Dječijeg vrtića "Naša radost". Tradicionalnu besjedu o liku i djelu Svetog Save održao je sveštenik iz Kobaša Slaviša Topić. Umjesto u Domu kulture, akademija je organizovana u srednjoškolskom centru "Petar Kočić".

Svetosasavka akademija održana je i u Trebinju. Gradonačelnik Slavko Vučurević dodijelio je Povelje grada, a među dobitnicima je i Milena Lečić, majka osmoro djece. U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su učenici trebinjskih osnovnih i srednjih škola, horovi "Tribunija" i "Sveti Vasilije Ostroški" i etno-grupa "Nagorkinje".

Na Svetosavskoj akademiji u Prnjavoru protonamjesnik prnjavorski Duško Drinić podsjetio je na riječi monaha Teodosija, prema kojem se Sveti Sava stavio u službu Bogu i narodu, živio i radio za narod i umro služeći narodu. U programu akademije nastupili su ženska i muška pjevačka grupa Društva "Prosvjeta", glumci dramske scene i dječiji hor, SCPD "Sveti Georgije" i Gradski hor Doma kulture.

Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom je, uoči obilježavanja Savindana, služio večernje bogosluženje u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi. Nakon bogosluženja, u Centru za kulturu održana je svečana akademija koju su pripremili učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola i Zavoda "Budućnost" iz Dervente. Organizatori Svetosavske večeri u Derventi su Eparhija zvorničko-tuzlanska i crkvena opština Derventa.

U modernom društvu, koje je prema definiciji sekularno, nije primjereno nametanje vjerskih svetkovina onima koji nisu vjernici, ali Savindan nije samo vjerski već i svenarodni i opštecivilizacijski praznik kojim se slave univerzalne ljudske vrijednosti, poručeno je večeras sa Svetosavske akademije u Foči. U besjedi o Svetome Savi, Vladislav Topalović, profesor Bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški", istakao je da je prvi srpski arhiepiskop bitna istorijska ličnost, ne samo u vjerskom i nacionalnom smislu.

"Sa njim se mogu identifikovati i oni koji nisu vjernici, pa i oni koji nisu Srbi, tako da mogu učestvovati u proslavi Savindana bez ikakve sumnje da bi se na taj način narušio princip sekularizma", rekao je Topalović.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić na Svetosavskoj akademiji darivao je zlatnikom Danijelu Prodanović, majku Ive Prodanović, prvorođene bebe u Foči u 2015. godini. U programu akademije učestvovali su hor Bogoslovije "Svetog Petra Dabrobosanskog", etno grupa KUD "Foča", te gitaristi Osnovne muzičke škole- učenik Ivan Čančar i profesor Dušan Mirkov. Proslava Savindana biće nastavljena sutra školskim priredbama.

Tradicionalna Svetosavska priredba večeras je održana u Kulturnom centru u Palama, gdje su prigodan program u čast Svetog Save, utemeljivača srpske crkve, države i školstva, izveli učenici paljanskih osnovnih škola i srednjoškolskih centara u Palama i Istočnoj Ilidži. Prisutne je pozdravio protojerej stavrofor Milomir Zekić, koji je rekao da je Sveti Sava u srpskom narodu prihvaćen kao njen najveći sin.

Sveti Sava je smatrao da je srpski jezik svjetlost razuma i da svako ko misli da pripada Srbima mora da zna srpski jezik i da ga ne miješa sa drugim jezicima, rekao je na Svetosavskoj akademiji u Zvorniku, profesor beogradskog Univerziteta Miloš Kovačević. "Upravo, kada se sve to danas sagleda, dolazimo u situaciju da se i mi borimo za čistotu srpskog jezika, koji je pod velikim uticajem engleskog i drugih jezika, kao što je, očito je, bilo i u Savino doba da je srpski jezik bio pod uticajem nekih drugih jezika", rekao je Kovačević. On je naglasio da danas skoro niko ne shvata da je čuvanje nacionalnog identiteta čuvanje jezika, kao što je bilo u Savino doba da je čuvanje jezika značilo čuvanje nacionalnog identiteta. Na Svetosavskoj akademiji srednjoškolci su govorili stihove o Svetom Savi, a nastupilo je i Prvo zvorničko pjevačko društvo "Izvornik".

U duhovnom centru crkve Svetog proroka Ilije na Sokocu večeras je održana Svetosavska akademija na kojoj su srednjoškolci kazivali prvu studeničku besjedu Svetog Save. Dočarani su likovi iz srpske prošlosti - Petar Petrović NJegoš, Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Miloš Obrenović, Nadežda Petrović i Nikola Tesla. Na Svetosavskoj akademi uručena je zahvalnica učenici Dragani Arbinji za najbolji literarni rad u Republici Srpskoj u konkurenciji 30 radova iz 15 srednjih škola, na konkursu koji je raspisalo resorno ministarstvo o temi Republika Srpska, povodom njene krsne slave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije