Društvo

Svjetski dan zdravlja: Broj oboljelih od dijabetesa u porastu

Svjetski dan zdravlja: Broj oboljelih od dijabetesa u porastu
Svjetski dan zdravlja: Broj oboljelih od dijabetesa u porastu

SARAJEVO, BANJALUKA - Svjetski dan zdravlja koji se ove godine obilježava u znaku prevencije i borbe protiv dijabetesa, različitim aktivnostima juče je obilježen i u BiH.

Davor Pehar, rukovodilac federalnog ZZJZ, naglasio je da je broj oboljelih u porastu, odnosno oko 70.000 u BiH, dok Evropske asocijacija ukazuje na 336 000 oboljelih.

Naglašeno da se protiv dijabetesa možemo boriti na tri načina: jesti zdravo, kretati se i redovno posjećivati ljekara.

Midhat Mujić, potpredsjednik Saveza udruženja dijabetičara u BiH, naglasio je da u BiH ne postoji registar za dijabetes, i upzorio da je jako loša edukacija osoba s dijabetesom tipa 2, koji uglavnom padaju na teret primarne zdravstvene zaštite, odnosno timove porodične medicine.

Univerzitetski klinički centar (UKC) RS je, otkrivanjem table sa pravima i obavezama pacijenata u bolnicama, počeo obilježavanje Svjetskog dana zdravlja.

Obilježavanju Svjetskog dana zdravlja u UKC RS i otkrivanju table, osim predstavnika iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Fonda zdravstvenog osiguranja RS, prisustvovali su i Mirko Stanetić, generalni direktor UKC, Azra Ikalović, predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra", i Edvard Galadžer, direktor kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci.

Ovaj dan u Sarajevu je obilježen organizovanjem akcije o značaju ishrane i fizičke aktivnosti u prevenciji bolesti.

Profesori i učenici medicinskih škole građanima su omogućili da besplatno izmjere krvni pritisak i provjere vrijednost šećera u krvi , koja je važna posebno za dijabetes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije