Društvo

Tegeltija: Ponuda Hypo banke korektna

Tegeltija: Ponuda Hypo banke korektna
Tegeltija: Ponuda Hypo banke korektna

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je ponuda Hipo banke koja bi trebalo da omogući lakši servis građanima Republike Srpske koji imaju aktivne kredite u švajcarskim francima fer i korektna ako se uporedi sa rješenjima u zemljama u okruženju.

Tegeltija je rekao da je predsjednik Republike Srpske /Milorad Dodik/ sa predstavnicima EBRD, kao manjinskog vlasnika, i predstavnicima američkog fonda kao većinskog vlasnika Hipo banke, ispregovarao ponudu za građane Republike Srpske, koju je potom razmatrala Vlada Republike Srpske.

"Vlada je procijenila da je ponuda koju smo dobili od Hipo banke u skladu sa ponudama i rješenjima koji su postignuti za građane u zemljama u okruženju, koji se susreću sa istim problemom kada je riječ o kursu švajcarskog franka i naše stajalište je da je ova ponuda fer i korektna ako je poredimo sa rješenjima koja postoje u ovom trenutku u zemljama u okruženju", rekao je Tegeltija za RTRS.

On je naveo da je postignut dogovor da se može izvršiti konverzija kredita u domaću valutu, odnosno konvertibilnu marku, a da će poslije toga građanima biti ponuđen otpis ukupnih obaveza u iznosu od 30 odsto, a za najugroženije građane koji imaju najniža primanja, a imaju kredite u švajcarskim francima, otpis će biti 50 odsto tih obaveza.

"U ovom trenutku nije sigurno koliki će tačno biti taj limit za građane da imaju otpis 50 odsto, ali najmanje 25 odsto kredita mora imati tretman otpisa od 50 odsto ukupnih obaveza", naveo je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, poslije toga kredit se servisira u konvertibilnim markama, utvrđuje se fiksna kamatna stopa u iznosu 5,99 odsto, svi troškovi u vezi sa promjenom ovih uslova kredita padaju na teret poslovne banke i ostaje obaveza da poslije toga banka i oni korisnici kredita, koji žele, zaključe međusobni sporazum kojim će utvrditi svoje nove obaveze.

Tegeltija je rekao da je krajnji rok za završetak svih ovih poslova građana koji imaju aktivne kredite 30. juni jer je procjena da se u tom periodu mogu svi ti poslovi završiti.

"Ako bismo to preračunali na nekih 50.000 maraka, koje su u ovom trenutku ostale nekom građaninu Republike Srpske do servisa kredita i neki period koji on sada ima, u izračunu koji postoji, on bi imao mjesečnu ratu 403 KM. Samom konverzijom kredita, umanjenjem njegovog iznosa za 30 odsto, za 23 odsto se umanjuje njegova mjesečna rata", naveo je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ukoliko se građanin opredijeli da produži rok otplate svog kredita, a može ga produžiti za najmanje dupli iznos od onog koji servisira, njegova se rata kredita smanjuje za 48 odsto od sadašnje rate kredita.

"Za one građane koji se opredijele da produže rok, a budu spali u grupu građana koji imaju otpis od 50 odsto, njihova će se mjesečna rata smanjiti za čak 63 odsto tih obaveza", dodao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ako su iznosi kredita niži, onda su popusti za građane još nešto viši.

"Građani će i pored ovog olakšanja i ove ponude mnogo više vratiti nego što su mislili, ali smatramo da se na ovaj način stvara normalna pretpostavka da bi građani normalno mogli servisirati svoje kredite, da ne bi upadali u probleme ni njihovi žiranti, ni njihove hipoteke, sve ono što se tim dešavalo", rekao je Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje šta ako Hipo banka ne ispuni svoj dio obaveza, Tegeltija je rekao da će Vlada Republike Srpske ponuditi zakonsko rješenje koje će ovaj dogovor pretvoriti u zakonsko rješenje, i to će postati zakonska obaveza.

"Tada Republika Srpska ulazi u situaciju da možemo upasti u spor sa Hipo bankom kao što su upale i druge vlade u okruženju sa bankama sa kojima je to riješeno putem nekog zakonskog rješenja", naveo je Tegeltija.

On smatra da je Hipo banka svjesna svoje situacije, navodeći da je ovo njihova ponuda koju im niko nije nametnuo. "Siguran sam da su oni spremni da ispoštuju svoje obaveze", naglasio je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije