Društvo

Televizijski signal neće biti ometan signalom iz susjednih zemalja

Televizijski signal neće biti ometan signalom iz susjednih zemalja
Televizijski signal neće biti ometan signalom iz susjednih zemalja

BANJALUKA- Generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ Draško Milinović rekao je da je očigledno da u BiH 17. juna neće doći do prelaska emitovanja sa analognog na digitalni signal, kako je prvobitno bilo planirano, ali da to ne znači da će nastupiti "medijski mrak" kako to pojedinci pokušavaju da predstave.

Milinović je naglasio da signal televizijskih stanica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH neće biti ni ometan, odnosno "pokriven" digitalnim signalom iz susjednih zemalja.

On je dodao da BiH ima oko 1.000 kilometara granice sa Hrvatskom, u kojoj se već emituje digitalni signal, i u kojoj je prvi digitalni predajnik postavljen još 1996. godine, a i pored toga bez većih problema, godinama tv kuće emituju analogni signal.

Prema njegovim riječima, manji problemi mogu nastati kad se u Srbiji, u punom kapacitetu, pređe sa analognog na digitalni sistem emitovanja.  

"Do kašnjenja u BiH je došlo jer je cijeli proces digitalizacije od početka vođen pogrešno, uz učešće male grupe ljudi, naslonjene na Ministarstvo saobraćaja i veza BiH. Proces je vođen vrlo upitno, bez aktivnog učešća svih predstavnika tri javna servisa u svim segmentima procesa i to je i najveća greška u prvoj fazi digitalizacije i zato smo danas tu gdje jesmo", rekao je Milinović Srni.

 On je dodao da se, osim toga, digitalizacija izričito ne spominje ni u jednom zakonskom aktu u BiH, koji bi trebalo da tretira ovu oblast, jer ostale zemlje imaju zakone o digitalnoj radio difuziji, a važeći Zakon o kominukacijama BiH u samo pet stavova jednog člana reguliše oblast emitovanja.

"Zato, o digitalizaciji pričaji svi, pozvani i nepozvani, političari, mediji, pojedinici, a istovremeno u BiH nema ni deset stručnjaka koji se razumiju u ovu problematiku, a da ne govorimo o kadru koji bi trebalo da upravlja cijelim sistemom", rekao je Milinović i dodao da je od svega, ipak, najgore što gledaoci, odnosno građani, kojih se to najviše i tiče, o tome ne znaju gotovo ništa, što nije njihova krivica.

Kada je riječ o digitalizacija, kaže Milinović, građane niko nije obavijestio da je oprema nabavljena u prvoj fazi digitalizacije, pod čudnim okolnostima, primarno bazirana na DVB-T standardu, koji je napušten ili je u fazi napuštanja u svim evropskim zemljama, te ima "vrlo upitan pravni status".  

"RTRS ne želi da pokriva bilo čije propuste. Mi nastojimo da, na zakonit način, preuzmemo i instaliramo opremu za digitalno emitovanje na našim objektima. Na tome insistiramo od početka", istakao je Milinović dodajući da u tom kontekstu, ohrabruje pristup novog ministra komunikacija i saobraćaja BiH Slavka Matanovića, za razliku od prethodnog ministra i njegovog kabineta.

Milinović je u ime RTRS pozvao sve u BiH, koji imaju interes, obavezu ili nadležnost za proces prelaska sa analognog na digitalni sistem emitovanja da cijeli proces vrate u legalne okvire i usmjere na njegove stvarne nosioce, a to su, u ovoj fazi, isključivo javni emiteri.

 "Bez dogovora javnih emitera i nadležnih organa i institicija, ovaj proces neće i ne može biti uspješno okončan", smatra Milinović.

On apeluje i na odgovorne, koji su do sada vodili proces digitalizacije, da upoznaju građane sa standardima emitovanja digitalnog signala, što do sada nisu učinili.

"Ovo govorim zbog toga da se građani ne bi izlagali dvostrukom trošku prilikom nabavke set top boxova, odnosno digitalnih prijemnika, zbog budućih, eventualnih promjena u DVB-T standardima emitovanja, odnosno da im objasne koji tipovi televizora i digitalnih prijemnika su već prilagođeni za prijem digitalnog signala, što je bila obaveza onih koji su do sada vodili proces digitalizacije", kaže Milinović.

On je podsjetio da su Republika Srpska i Federacija BiH, u postojećem sistemu analognog emitovanja bili nezaštićeni zbog nerada Regulatorne agencije za komunikacije, a da je pitanje šta će tek biti kada počne digitalno emitovanje.

"Na primjer, zbog nerada RAK-a, RTRS je na šestom kanalu, u zapadnom dijelu Republike Srpske, više od 15 godina, imao smetnje zbog predajnika RTV Slovenije, koji je radio na radio-relejnom predajniku 'Nanos'. Zbog toga su uočene konstantne smetnje u emitovanju našeg programa. Isti problem je i na 12. kanalu na predajniku na Trebeviću, zbog jednog od predajnika Radio Televizije Srbije", naveo je Milinović.

On je dodao da o nelegalnom radu pojedinih predajnika komercijalnih televizija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, neispunjavanju tehničkih uslova, kao i samom načinu izdavanja dozvola ne treba ni govoriti.

"Zbog toga još jednom pozivam RAK da najkasnije do 17. juna izda trajne, pojedinačne dozvole emiterima u BiH, za šta je RTRS još prije šest mjeseci ispunio potrebne uslove", rekao je Milinović.

On je podsjetio da je RTRS, prije nekoliko godina, jedini u BiH, bio spreman na testno emitovanje digitalnog signala i da je pustio digitalni signal sva tri javna servisa u BiH, a da je zato bio kažnjen od RAK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije