Društvo

Temperature i do 40 stepeni

Temperature i do 40 stepeni
Temperature i do 40 stepeni

SARAJEVO - U narednim danima u BiH biće jako vruće sa dnevnim temperaturama i do 40 stepeni, najavljuju meteorolozi.

Za sutra su najavljene dnevne temperature od 31 do 37 stepeni Celzijusa, a u utorak još toplije sa temperaturama i do 38 stepeni.

U srijedu se takođe očekuje sunčano i vruće vrijeme, kada će dnevna teperatura biti od 34 do 40 stepeni, s tim da u noći sa srijede na četvrtak u većem dijelu BiH dolazi kiša sa lokalnim pljuskovima.

U četvrtak će jutro u Bosni biti pretežno oblačno sa slabom kišom, nakon čega slijedi razvedravanje i dnevne temperature od 26 do 30 stepeni, a na jugu do 36 stepeni.

Iako je u Sarajevu temperatura zraka već danima iznad 30 stepeni, u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ističu da nije zabilježen povećan broj ljudi koji se u ovaj zavod javljaju zbog malaksalosti, sunčanice ili kolapsa uopšteno.

"U Zavodu je inače povećan broj pacijenata zbog toga što je ljudima lakše zatražiti pomoć od nas nego ići redovnim putem preko ambulante porodične medicine. Što se tiče vrućina, one jesu velike, ali očigledno je da se građani pridržavaju uputa te nema mnogo osoba koje traže pomoć od posljedica prekomjernog izlaganja suncu", kazala je dežurna doktorica Amra Bašić-Živadinović.

Ona ističe da je potrebno da se građani pridržavaju uputa, da se od 11 do 17 sati ne izlažu suncu, da zamrače prostore u kojima borave, da prozore otvarjau naveče te da piju mnogo tečnosti.

"Važno je da izbjegavaju napitke sa kofeinom, gazirana pića te suviše masnu hranu", kazala je Bašić-Živadinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije