Društvo

Teške optužbe za kriminal u preduzeću "Aluminij"

Teške optužbe za kriminal u preduzeću "Aluminij"
Foto: Ilustracija | Teške optužbe za kriminal u preduzeću "Aluminij"

MOSTAR - Direktor komapnije "Aluminij" Mostar Mario Gadžić optužio je danas predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u ovoj kompaniji Romea Biokšića za iznudu 8.500 evra za zapošljavanje u fabrici, koji te navode negira i tvrdi da je sve montirano.

"Početkom juna dobio sam informaciju iz nezvaničnih izvora da Biokšić sprovodi nezakonite radnje i iznudu novca za zapošljavanje u `Aluminiju`, pri čemu spominje i mene, kao i predsjednika Nadzornog odbora Dalibora Miloša. Obavio sam privatno razgovor sa jednom od žrtava iznude i prezentovano mi je kako se vrši iznuda. Konsultovao sam se sa inspektorom kriminalističkog odjeljenja Policijske uprave Mostar koji je dalje organizovao kontakte žrtve iznude sa predsjednikom Sindikata Biokšićem. Postoje audio snimci i neoborivi dokazi koji ukazuju na nezakonita djelovanja", rekao je Gadžić na konferenciji za novinare.

On je naveo i da je Biokšić snimljen kako govori o njegovoj smjeni. "Biokšić govori da je trebalo da budem smijenjen, da je štrajk organizovan isključivo u tom smjeru, ali da do toga nije došlo, te da će biti organizovan drugi štrajk u kojem moram biti smijenjen, a na moje mjesto će doći izvršni direktor za finansijske poslove Dražen Pandža", ispričao je Gadžić.

On je dodao da je danas održana sjednica Nadzornog odbora, ali da mu je onemogućeno da prisustvuje.

"Pozvan sam na kraju sa izvršnim direktorima i iznesen nam je zaključak da će u ponedjeljak, 25. juna, biti održana nova sjednica Nadzornog odbora na kojoj ću biti smijenjen, a imenovan vršilac dužnosti. Na sjednici nisu razmatrani dokazi o nezakonitim radnjama. Ostao sam šokiran zašto je Nadzorni odbor tako postupio", rekao je Gadžić.

On je dodao da je u "Aluminij" došao 2016. godine kako bi se izvršilo restrukturisanje preduzeća i kako bi se, uz podršku Vlade, "Aluminij" izveo iz krize.

"Pozivam Vladu Federacije BiH kao jedinog kompetentnog vlasnika da hitno reaguje, razvlasti Nadzorni odbor i zaustavi radnje koje sam prezentovao", poručio je Gadžić.

Prema saznanjima iz izvora bliskih Nadzornom odboru, na današnjoj sjednici Nadzorni odbor je jednoglasno donio zaključak da sav materijal u vezi sa ovim slučajem bude predat Ministarstvu unutarašnjih poslova.

Predsjednik Nezavisnog sindikata kompanije "Aluminij" Romeo Biokšić odbacio je sve optužbe, tvrdeći da su snimci koje je Gadžić predočio javnosti "montaža i falsifikat".

"Sudske instance će ispitati cijelu stvar. Razloga za brigu ima samo direktor čiji su poslovni rezultati katastrofalni. Ja, kao predsjednik sindikata mogu tvrditi da sam radnik ove fabrike 20 godina i da nikada nikog nisam zaposlio niti se bavim zapošljavanjem. Time se bavi uprava društva, a Mario Gadžić je u `Aluminij` doveo više od 100 svojih ljudi", rekao je Biokšić novinarima.

On tvrdi da je već duži period riječ o mobingu i pritisku na njega i sindikat.

Novinari su danas u kompaniji "Aluminij" zatekli policiju koja je već izuzela dokumentaciju u vezi sa ovim optužbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije