Društvo

Tim Hercegovaca pobijedio na konkursu revitalizacije Crkvine

Tim Hercegovaca pobijedio na konkursu revitalizacije Crkvine
Tim Hercegovaca pobijedio na konkursu revitalizacije Crkvine

TREBINJE - Vladimir Parežanin, Peđa Perović, Vedran Spaić, Đorđe Mandrapa i Filip Mikić mladi su tim arhitekata, uglavnom Hercegovaca čija je prosječna starost trideset godina, koji su pobijedili na konkursu za najbolje urbanističko-arhitektonsko rješenje kompleksa revitalizacije Hercegovačke Gračanice u Trebinju.

„Mi smo, među 25 prispjelih radova, kao najbolji izabrali upravo ovaj koji se izdvojio između svih ostalih zato što ima jedan savremeni koncept koji podrazumijeva novo i vrlo smelo rešenje i koje će doprineti da ovaj kompleks iznad Trebinja dobije nove sadržaje i još više oživi i grad i ovo mesto“, objasnio je nakon žiriranja Vladan Đokić, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i član žirija.

On kaže da su mladi arhitekti svojim smjelim rješenje pokušali neke tradicionalne kodove građenja prevesti u savremene tokove, a da pri tome ne odudara od tradicije ovog mediteranskog podneblja, tako da na nov i savremen način uklapaju postojeću arhitekturu hrama Hercegovačke Gračanice i cjelokupnog kompleksa Crkvine.

„ja bih želeo istaći i vrlo pozitivan stav vladike Grigorija i igumana tvrdoškog Sava koji su podržali ovaj savremeni koncept koji vrlo uspešno ujedinjuje ono što je tradicionalno u konceptualno savremeno, stvarajući na taj način jedan novi, mali grad koji će sa svojim brojnim sadržajima da se uklopi u postojeću arhitekturu“, dodaje Đokić.

Poznati svjetski režiser Emir Kusturica, koji je i član žirija, ali ima namjeru da se i sam uključi u projekat Crkvina na način što će je opasati zidinama po uzoru na one u Svetoj Gori, i sam je zadovoljan odabranim rješenjem.

„Odluka o pobjedniku je zapravo jedna evolucija te ideje o rekonstrukciji Svete Gore, a pošto je urbano jezgro cjelokupnog kompleksa Hercegovačke Gračanice uspostavljeno na jedan orifinalan način, i projekat se svojom originalnošću uklapa u tu koncepciju, tako da će se ovdje stvoriti jedan novi grad sa svim gradskim funkcijama koje bi tu mogle da zažive“, kaže Kusturica.

On je objasnio da će novi grad, odnosno nova Sveta Gora, imati sve ekonomske sadržaje grada, sa pozorištem, gradskim kupatilom, nastavkom Gradske biblioteke, hotelima i nizom drugih sadržaja kombinovanih u mnoštvu trgova i svim onim što će se postojeće stanje razviti u novi grad i to na način na koji su se razvijali srednjevjekovni gradovi.

„Ovo će biti jedinstven prostor u cijeloj Republici Srpskoj koji bi trebalo da odgovara i vjernicima i nevjernicima, odnosno, neće sve biti vezano za ona vremena kada se  iz Jerusalema kroz hrišćanstvo širio antički duh povratno prema Evropi“, naglasio je Kusturica.

Njegova uloga u ovom projektu će, kako kaže, biti nastavak pružanja pomoći ovom projektu, bilo da će pomoći svojim sugestijama ili u traženju finansijera, iako je, kako dodaje, na Eparhiji zahumsko hercegovačkoj odluka o tome da li će se tražiti investitori, ili će se u projekat uvoditi koncesionari, ili nešto treće.

Prema sadašnjim planovima, radovi na Crkvini bi se mogli početi izvoditi već za godinu dana, do kada bi trebali da se okončaju svi pripremni radovi....

Pobjednički timovi

Osim pobjedničkog tima koji će biti nagrađen sa 9.000 maraka, drugo mjesto na konkursu je zauzeo autorski tim firme „Arco projekt“ iz Beograda, na čelu sa profesorom Petrom Arsićem, kojima pripada 5.000 KM, a tri treće nagrade kojima će pripasti po 3.000 KM pripale su „Autorskom birou 59“, dvočlanom timu Sandri Samardžić i Bojanu Pejičiću i Timu „Meritum“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije