Društvo

Tomaš: Pronaći adekvatane očne protetičare

Tomaš: Pronaći adekvatane očne protetičare
Tomaš: Pronaći adekvatane očne protetičare

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pokušaće da usluge iz oblasti očne protetike i okuloplastične-rekonstruktivne hirurgije ugovori sa nekom zdravstvenom ustanovom van Srpske, ako Klinički centar Banjaluka ne uspije naći adekvatan kadar, izjavio je direktor Fonda Darko Tomaš.

Tomaš je predstavnicima Udruženja pacijenata u oblasti očne protetike i okuloplastične-rekonstruktivne hirurgije "Okuloplast" iz Banjaluke rekao da će biti preduzete aktivnosti da ovim pacijentima budu obezbijeđene adekvatne zdravstvene usluge.

On je naveo da se to prvenstveno odnosi da budu obezbijeđeni ljekari van Srpske koji mogu pružati kvalitetne zdravstvene usluge u ovoj oblasti u Univerzitetskoj bolnici-Kliničkom centru Banjaluka.

Tomaš je na konferenciji za novinare u Banjaluci, poslije sastanka sa predstavnicima Udruženja, istakao da je dogovoreno i da bude provjereno poslovanje zdravstvenih ustanova u Srpskoj koje se bave ovom vrstom djelatnosti, a na koje se pacijenti žale.

Prema njegovim riječima, mnogi pacijenti nisu detaljno upoznati o procedurama upućivanja na liječenje van Republike, za šta moraju dobiti uputnicu od specijaliste iz referentne zdravstvene ustanove u Srpskoj.

"Imali smo zahtjeva u Fondu da pacijenti dobiju uput od privatne klinike u Srbiji i kažu u tu istu kliniku treba da idem na liječenje. To nije redovna procedura i takva rješenja su odbijana", naveo je Tomaš i dodao da su prihvatili kritiku da procedure moraju biti jednostavnije i dostupnije pacijentima.

Predsjednik Udruženja "Okuloplast" Sanela Domazet podsjetila je da pacijenti više od godinu dana čekaju na adekvatnu zdravstvenu uslugu, da među njima ima dosta djece i ratnih vojnih invalida, kojima je veoma bitno vrijeme izlječenja. 

Ona je rekla da ovo udruženje želi da banjalučki Klinički centar pronađe adekvatne ljekare i da mogu primati usluge bez velikih procedura. 

Prema njenim riječima, pojedini pacijenti su za ovih godinu dana dobijali rješenja za liječenja u i van Srpske, ali je riječ o pojedinačnim rješenjima uz procedure koje dugo traju.

Tomaš i predstavnici "Okuloplasta" dogovorili su da za 10 do 15 dana ponovo razgovaraju i utvrde šta je od danas dogovorenog riješeno. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije