Tragično stradali pilot ispraćen na svoj posljednji let: I nebo je danas plakalo za Alenom

Žana BOŽIĆ-GAUK, FOTO: A. Čavić - 24.05.2012 16:01 ⇒ 17:01 Foto
Tragično stradali pilot ispraćen na svoj posljednji let: I nebo je danas plakalo za Alenom

BANJALUKA - Više od hiljadu Banjalučana ispratilo je danas tragično nastradalog pilota Alena Crnalića na njegov posljednji let, a bolom shrvani drugovi poručili su mu da su mu jedna krila oduzeta, ali da je dobio druga.

Tugu za njegovom neproživljenom mladošću ne mogu opisati riječi, čuli su se samo teški uzdasi i suze koje same krenu.

"Bio je tako dobar momak, vrhunski sportista, čovjek nevjerovatne energije. Prošle godine skakao sam s njima iz istog aviona. Toliko pozitivnih lica na jednom mjestu rijetko ste mogli da vidite. Ne mogu da vjerujem da ih je svih pet u jednom danu poginulo. Ovo je teška tragedija", tužno je kazao Alenov prijatelj iz studentske klupe.

Tužna kolona je krenula na čelu s Alenovim padobrancima. Bijelo cvijeće i stihovi pjesme "Someone Like You" bili su namijenjeni njihovom anđelu.

"Nismo se tako dogovorili. Nismo se dogovorili da na ovom mjestu obilježimo pet godina mature. Volio si krila. Jedna su ti oduzeta, ali si dobio druga. Imali smo svog pilota na nebu, a sada je tamo naš anđeo. Vječno ćemo te voljeti", kazali su Alenovi srednjoškolski prijatelji.

Dragi Alene, bio si tatin i mamin ponos, desna ruka, završavao si njihove korake

Alenova majka Tanja i sestra Sara tiho su jecale. Otac Zlatan, proslavljeni vojni pilot i sin Muharema Crnalića, jednog od najpoznatijih jedriličara i pilota s ovih prostora, trudio se da bude pribran. Ispraćao je svog sokola, desnu ruku...

"Dragi Alene, bio si tatin i mamin ponos, desna ruka, završavao si njihove korake. Bio si sestrina snaga i zaštita. Ako postoji mjerilo za zajedništvo i sreću, onda je to tvoja porodica, koju si toliko volio. Ne vjerujem u priče da gore idu samo najbolji, jer se pitam zašto si, tako dobar, gore nikome potreban", oprostila se Alenova prijateljica.

Na Alenove dječačke snove, sportske ljubavi, mnogobrojna prijateljstva, sreću i osmijehe koje je svima dijelio podsjetili su članovi Aerokluba Prijedor i Padobranskog kluba Banjaluka, gdje je ostavio neizbrisiv trag.

"Sine jedini", uzviknula je majka. Vojnička truba je pustila tužne zvuke, gromovi su zaurlali, Alenovo nebo se otvorilo. Nad Banjalukom su se prolomili oblaci i rasula nevjerovatna kiša.

"Sada su sve strane svijeta tvoje", čulo se.

Istraga avionske nesreće koja je zavila u crno najveći grad u RS je još u toku, a prvi zvanični rezultati očekuju se za desetak dana.

Vještačenje motora aviona, za kojeg se sumnja da je glavni krivac nesreće, nije završeno, a Omer Kulić, glavni istražilac Stručne komisije za vazduhoplovstvo Ministarstva saobraćaja i veza BiH, izjavio je da je izuzeo oko 150 kilograma dokumentacije u vezi sa cesnom 182i, a koja se odnosi na proteklih pet godina.

Saučešće

Riječi saučešća porodicama je uputio i Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

"Gubitak pet mladih života je strašna tragedija. Ne postoje riječi koje bi mogle ublažiti bol zbog vašeg gubitka, ali treba da znate da je ova tragedija dirnula srca svih dobrih ljudi u zemlji i van nje", rekao je Incko.

Povodom teške avionske nesreće, u kojoj su stradali banjalučki padobranci, komemorativni skup biće održan u petak u 11 časova u Velikoj sali Banskog dvora, nakon čega će biti sahranjeni Nemanja Goronja, Stefan Karanović i Srđan Kosić.

Vlada RS proglasila je petak danom žalosti u RS zbog tragične pogibije pet mladića u Zalužanima kod Banjaluke.

Odgođen Salcano kup

Biciklistička MTB trka Salcano kup "Banjaluka 2012", koja je zakazana za 27. maj, odgođena je zbog avionske nesreće u Zalužanima.

"Ovo je velika tragedija za naš grad i nadamo se da nas razumijete. Ti sportisti su kao dio kulturnog programa učestvovali na otvaranju biciklističke trke 'Banjaluka Beograd 2011', kao podrška našoj manifestaciji, te je naš razlog otkazivanja trke većeg karaktera", navedeno je u saopštenju, koje je potpisao Vladimir Kuvalja, direktor trke. Novi datum održavanja trke biće naknadno saopšten. M.P.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Osnovicu za obračun plate digli za 250 KM

  26.02.2015 21:00 - E. Skokić

  TUZLA - Odluka Administrativne komisije Skupštine TK kojom je osnovica za obračun plata poslanika i članovima skupštinskih komisija povećana za 20 posto ili 250 KM zgrozila je javnost u Tuzlanskom kantonu.

 • Imam Beganović ide na godišnji odmor

  26.02.2015 19:20 - Z. Čekić

  VELIKA KLADUŠA - Imam u džematu u Trnovi, kod Velike Kladuše, Selvedin Beganović, koji je u protekla tri mjeseca napadnut četiri puta, potvrdio je da odlazi na jednomjesečni godišnji odmor, koji će provesti u rodnom Visokom.

 • Uređuju Bosnu da zaštite Doboj

  26.02.2015 18:00 - S. Čakarević

  DOBOJ - Nivo vode u koritu Bosne na najkritičnijoj tački, kod ušća potoka Liješanj, biće za 2,5 metara manji, pa će Doboj biti sigurniji od vodene stihije poput one koja ga je potpila 15. maja prošle godine.

 • U RS živi više od sedam hiljada boraca NOR-a

  26.02.2015 17:57 - Srna

  GRADIŠKA - U Republici Srpskoj danas živi od 7.000 do 7.500 boraca NOR-a i oko deset hiljada potomaka, članova udruženja SUBNOR, što je značajan broj koji daje garanciju da će biti nastavljeno gajenje tradicija Narodnooslobodilačke borbe, rekao je danas potpredsjednik republičkog odbora SUBNOR-a Rade Džajić.

 • Nevakcinisanje izazvalo epidemiju u BiH?

  26.02.2015 17:15 - N.N.

  Pad procenta vakcinacije u BiH doveo je do pojave epidemije morbila ili malih boginja, javljaju mediji.

 • Nove procedure prilikom obrade ličnih podataka

  26.02.2015 14:49 - Srna

  TUZLA - Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama Federacije BiH /FBiH/ otvorene su mogućnosti implementacije nekoliko novih procedura prilikom obrade ličnih podataka i dokumenata, koje izdaje Matična kancelarija Gradske uprave Tuzla.

 • »Zmijanjski vez« gostuje u Sloveniji

  26.02.2015 14:16 - Srna

  BANJALUKA - Među najznačajnijim aktivnostima Muzeja Republike Srpske u ovoj godini biće izložba "Zmijanjskog veza" iz fundusa ove ustanove, gostovanje izložbe "Kameni svijet ledenog doba" u Sloveniji, te izložba "70 godina od oslobođenja Banjaluke", izjavila je direktor ove ustanove Nada Puvačić.

 • Sutra pretežno oblačno, lokalno sa slabom kišom

  26.02.2015 14:04 - Fena

  SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini sutra će biti pretežno oblačno vrijeme, lokalno sa slabom kišom.

 • Novčanu pomoć dobija 55 osoba

  26.02.2015 12:21 - Srna

  LOPARE - Centar za socijalni rad Lopare ima oko 300 korisnika od kojih 55 koristi prava na mjesečnu novčanu pomoć od 123,75 KM, rekao je Srni direktor ovog centra Dejan Marković.

 • Kolovozi mokri i klizavi

  26.02.2015 08:05 - Srna

  BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH kolovozi su mokri i klizavi, u višim predjelima i preko planinskih prevoja mjestimično su zasnježeni i moguća je poledica, a u kotlinama i duž riječnih tokova magla smanjuje vidljivost.

 • Odroni i klizišta gutaju puteve

  25.02.2015 20:05 - D. Sladojević, Foto: V. Stojaković

  BANJALUKA, SARAJEVO - Vozači su ogorčeni zbog učestalih prekida putne komunikacije na pojedinim dionicama, izazvanih odronima i klizištima, a posljednji incident te vrste zabilježen je na magistralnom putu Banjaluka - Čelinac, u mjestu Zeleni vir, gdje su se na saobraćajnicu obrušili stablo i veća količine zemlje, ali povrijeđenih, srećom, nije bilo.

 • Dodik: Medicinska usluga biće vrhunska

  25.02.2015 19:05 - Dejan Šajinović, Foto: V. Stojaković

  BANJALUKA - Banjaluka i RS dobijaju najmoderniji klinički centar u regionu, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon što je obišao Univerzitetsku bolnicu Klinički centar, čija je rekonstrukcija započeta prije nekoliko dana.

 • Manje naknade za novorođenčad

  25.02.2015 18:13 - Srna

  KRUPA NA UNI - Skupština opštine Krupa na Uni donijela je danas odluku o smanjenu jednokratne stimulacije za svako novorođeno dijete sa 1.000 na 500 KM.

 • Sindikalcima stigle prekršajne prijave

  25.02.2015 17:37 - E. Skokić

  TUZLA - Protiv potpredsjednika Sindikata "Aide" Hasana Užičanina otvoren je još jedan prekršajni postupak zbog narušavanja javnog reda i mira.

 • Donatorske večeri za Srbiju i Srpsku

  25.02.2015 16:04 - Srna

  BEOGRAD - Prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina organizovali su u SAD četiri dobrotvorne večeri za pomoć stanovništvu Republike Srpske i Srbije koje su zadesile poplave, kao i za pomoć djeci sa posebnim potrebama i djeci bez roditeljskog staranja.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.