Društvo

Tragično stradali pilot ispraćen na svoj posljednji let: I nebo je danas plakalo za Alenom

Tragično stradali pilot ispraćen na svoj posljednji let: I nebo je danas plakalo za Alenom
Tragično stradali pilot ispraćen na svoj posljednji let: I nebo je danas plakalo za Alenom

BANJALUKA - Više od hiljadu Banjalučana ispratilo je danas tragično nastradalog pilota Alena Crnalića na njegov posljednji let, a bolom shrvani drugovi poručili su mu da su mu jedna krila oduzeta, ali da je dobio druga.

Tugu za njegovom neproživljenom mladošću ne mogu opisati riječi, čuli su se samo teški uzdasi i suze koje same krenu.

"Bio je tako dobar momak, vrhunski sportista, čovjek nevjerovatne energije. Prošle godine skakao sam s njima iz istog aviona. Toliko pozitivnih lica na jednom mjestu rijetko ste mogli da vidite. Ne mogu da vjerujem da ih je svih pet u jednom danu poginulo. Ovo je teška tragedija", tužno je kazao Alenov prijatelj iz studentske klupe.

Tužna kolona je krenula na čelu s Alenovim padobrancima. Bijelo cvijeće i stihovi pjesme "Someone Like You" bili su namijenjeni njihovom anđelu.

"Nismo se tako dogovorili. Nismo se dogovorili da na ovom mjestu obilježimo pet godina mature. Volio si krila. Jedna su ti oduzeta, ali si dobio druga. Imali smo svog pilota na nebu, a sada je tamo naš anđeo. Vječno ćemo te voljeti", kazali su Alenovi srednjoškolski prijatelji.

Dragi Alene, bio si tatin i mamin ponos, desna ruka, završavao si njihove korake

Alenova majka Tanja i sestra Sara tiho su jecale. Otac Zlatan, proslavljeni vojni pilot i sin Muharema Crnalića, jednog od najpoznatijih jedriličara i pilota s ovih prostora, trudio se da bude pribran. Ispraćao je svog sokola, desnu ruku...

"Dragi Alene, bio si tatin i mamin ponos, desna ruka, završavao si njihove korake. Bio si sestrina snaga i zaštita. Ako postoji mjerilo za zajedništvo i sreću, onda je to tvoja porodica, koju si toliko volio. Ne vjerujem u priče da gore idu samo najbolji, jer se pitam zašto si, tako dobar, gore nikome potreban", oprostila se Alenova prijateljica.

Na Alenove dječačke snove, sportske ljubavi, mnogobrojna prijateljstva, sreću i osmijehe koje je svima dijelio podsjetili su članovi Aerokluba Prijedor i Padobranskog kluba Banjaluka, gdje je ostavio neizbrisiv trag.

"Sine jedini", uzviknula je majka. Vojnička truba je pustila tužne zvuke, gromovi su zaurlali, Alenovo nebo se otvorilo. Nad Banjalukom su se prolomili oblaci i rasula nevjerovatna kiša.

"Sada su sve strane svijeta tvoje", čulo se.

Istraga avionske nesreće koja je zavila u crno najveći grad u RS je još u toku, a prvi zvanični rezultati očekuju se za desetak dana.

Vještačenje motora aviona, za kojeg se sumnja da je glavni krivac nesreće, nije završeno, a Omer Kulić, glavni istražilac Stručne komisije za vazduhoplovstvo Ministarstva saobraćaja i veza BiH, izjavio je da je izuzeo oko 150 kilograma dokumentacije u vezi sa cesnom 182i, a koja se odnosi na proteklih pet godina.

Saučešće

Riječi saučešća porodicama je uputio i Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

"Gubitak pet mladih života je strašna tragedija. Ne postoje riječi koje bi mogle ublažiti bol zbog vašeg gubitka, ali treba da znate da je ova tragedija dirnula srca svih dobrih ljudi u zemlji i van nje", rekao je Incko.

Povodom teške avionske nesreće, u kojoj su stradali banjalučki padobranci, komemorativni skup biće održan u petak u 11 časova u Velikoj sali Banskog dvora, nakon čega će biti sahranjeni Nemanja Goronja, Stefan Karanović i Srđan Kosić.

Vlada RS proglasila je petak danom žalosti u RS zbog tragične pogibije pet mladića u Zalužanima kod Banjaluke.

Odgođen Salcano kup

Biciklistička MTB trka Salcano kup "Banjaluka 2012", koja je zakazana za 27. maj, odgođena je zbog avionske nesreće u Zalužanima.

"Ovo je velika tragedija za naš grad i nadamo se da nas razumijete. Ti sportisti su kao dio kulturnog programa učestvovali na otvaranju biciklističke trke 'Banjaluka Beograd 2011', kao podrška našoj manifestaciji, te je naš razlog otkazivanja trke većeg karaktera", navedeno je u saopštenju, koje je potpisao Vladimir Kuvalja, direktor trke. Novi datum održavanja trke biće naknadno saopšten. M.P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije